tisdag 28 februari 2017

Inte bara buktalare

Ur Corren 4 november 1876
Det är inte utan att man gärna hade velat se den där trollkonstnären och buktalaren från 1876 i aktion. Vilken allkonstnär! Käkar både glas och eld, trollar och avslutar med att tala i magen. Och med sex olika röster! 
Den där J. Eduard Josephsson måste ha varit både se- och hörvärd. Och han var ju den ende som utförde sex olika röster i tal och sång, tydligen. Fast det kan ju ha funnits någon som kunde sju eller ännu fler röster.
Jag fann hur som helst denne man så intressant att jag forskade lite. Det vill säga googlade på hans namn. Upp dök andra annonser med honom, där han även avslöjade sig som magnetisör och instrumentalist. Tydligen ägnade han sig allt mer åt trollkonsten och utförde en rad uppseendeväckande nummer på scenen. Nämnas kan "En ung dams framkomst ur ett vanligt hönsägg". 1888 kände han sig så säker på sina nummer, eller "konststycken" att han till och med kunde kosta på sig att utlova en garanti för de som köpte biljetter till hans föreställningar. I Sundsvalls Tidning annonserades: Den eller de som ej finna föreställningarne eleganta och sevärda erhålla erlagd avgift åter.
Dessutom uppträdde han även under mer sceniska namn som Edvardo, J. Eduards eller Mr Eduards, till och med professor Eduards. Han levde 1853-1902 och hans fullständiga namn var egentligen Johan Edvard Josefsson-Adler, boende i Stockholm.
En bloggare vid namn Christer Nilsson skriver om trolleri och annat på magiarkivet.se och har en hel del uppgifter om Edvardo som även uppträdde tillsammans med sin hustru, Helga Kristina Karlsson. De uppgifterna har Nilsson, om jag har förstått rätt, fått av Per Eklund som förra året, 2016, utkom med boken Trolleri som konst och kultur, där han naturligtvis berättar om Josefsson. Och många, många andra kända och okända artister i trollerikonsten.

måndag 27 februari 2017

Och en häst därtill

Ur Corren juli 1876
Har man inget för sig kan man alltid riva sig i håret, om man har något. Eller söka sig ner till en i närheten belägen tidningsredaktions källare och arkiv. Där kan man roa sig med att bläddra i gamla exemplar av tidningen ifråga. Som jag gjorde i dag på Corren. Bland annat hittade jag den här trevliga annonsen från 1876 om hästräfsor från självaste Amerika, och för den nätta summan 180 kronor. 
En sådan skulle jag faktiskt vilja ha i dag. På riktigt, alltså.
Och en häst därtill.


Skriva av sig, kanske?

Bild: Jörgen Auer
Bra väder? Knappast. Så vad gör man en sådan dag? Tja, man kan göra som jag just nu - sitta i bilen på en parkeringsplats och leka ko. Glo.
Eller så kan man ta en promenad och låta regnet skölja av en all oro, rastlöshet och ånger som bor innanför tröjan på en. 
Eller skriva nåt.

söndag 26 februari 2017

Fina vinterminnen från Ydre

 Arkivbild 2015: Jörgen Auer
I februari 2015 var det riktig vinter. Kanske inte hela månaden, men när jag åkte till Ydre och Trollmarker Spa och Äventyr i alla fall. Det var ungefär vid den här tiden, alltså i dagarna kring 25 februari.

Arkivbild 2015: Jörgen Auer
Lite red jag själv för att kunna skriva till Correns och NT:s dåvarande bilaga Paus. Och när jag inte red själv så tittade jag på medan  Marie och Marcus Axmarker från Habo var ute på skogsritt tillsammans med ägaren och turridningsguiden/kocken/massösen/instruktören Ann-Charlotte Petri.
Vad kan man säga mer om den vistelsen så här i efterhand? Underbar.

lördag 25 februari 2017

Fantastisk konst på Kulturhuset

Bild: Jörgen Auer
Vilka fantastiska kreationer hon tillverkat av nästan ingenting, modedesignern, konsthantverkaren och konstnären Johanna Törnqvist. Vars verk bland annat kan ses på Kulturhuset i Stockholm. Med ingenting menar jag sånt som egentligen inte räknas. Skräp. Den färgglada klänningen till höger är gjord av fruktnät, ett års konsumtion av sådana, cirka 100, som fogats samman till denna snygga klänning. Den vänstra klänningen har konstnären virkat av t-shirts! Tre års konsumtion, 20 stycken, har hon förvandlat till denna stiliga klänning.
Jag är i alla fall full av beundran.

fredag 24 februari 2017

Bra jobbat, Malin Rinné!

Arkivbild 2016: Jörgen Auer
Det här är Malin Rinné, skicklig dressyrryttare från Sundsmåla gård i Brokind. Jag besökte henne i höstas eftersom hon är Östergötlands etta i dressyr. Efter sin fina tävlingssäsong och lika fina träning för Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise Nathhorst blev hon efter ett par sena avhopp uttagen att få vara med och rida i pågående Göteborg horse show och världscupen. Ett stort steg på vägen mot den elit Malin jobbar stenhårt för att nå och också har inom räckhåll.
Hon blev inte placerad i Göteborg, men nådde så fina domarpoäng som 69,42 i Grand Prix med Scharmeur och i fredagens Kür nådde hon 70,030. Bra jobbat, Malin. Grattis.

Snö, regn, blask, sol och vind

 Bild: Jörgen Auer
Tre bilder. Tre vädertyper. Så här såg det ut i tisdags morse några kilometer utanför Uppsala.

 Bild: Jörgen Auer
Så här lyste solen in över Stockholm i torsdags när molnen flyttade på sig. Välbehövligt efter onsdagens regn och blask i huvudstaden.

Bild: Jörgen Auer
Och så här lyste solen över Östergötland under såväl torsdag som fredag. Men man kan väl knappast påstå att det varit vårväder i veckan. Vinden var kall. I dag till och med hård. 
Så, än ett tag måste man ha vantar i beredskap. 
Vad väntar för östgötaväder i helgen då? Nja, mer moln, snö och regn än sol och vår i alla fall. Och vad kan man tänkas hitta på då? Eller titta på? 
Jag väljer nog teve och skid-VM i Lahtis.

torsdag 23 februari 2017

Antikrundan kvällens bästa

Från SVT
Kvällens bästa på svensk TV? Antikrundan, förstås. Även om jag har lite svårt för ett par av programmets experter som antingen pratar för otydligt eller för mycket och ibland även närapå gör narr av personer som vill ha sina ägodelar och loppisfynd undersökta och värderade.
För resten - betyder det faktum att jag gillar programmet att jag är gammal? Ja, men inte nödvändigtvis. jag vet flera bra mycket yngre som också tycker om Antikrundan och som redan längtar till nästa torsdag.


Mina bidrag till Mera Linköping

 Ur Mera Linköping 21 februari
Så här såg förstasidan ut på senaste numret av Mera Linköping, bilaga till Corren, som kom ut i tisdags 21 februari. Stora bilden på Nora Lööv och Cloettaboden i Gamla Linköping är min.

 Ur Mera Linköping 21 februari
Så här presenterades min serie Gatuliv i samma nummer. Reportaget finns också att läsa i NT-bilagan Mera Norrköping. Den här gången var det dags för Tunnbindaregatan. Bilderna är inte riktigt lika mörka i papperstidningen, men eftersom jag inte har tillgång till den så har jag fotograferat av E-tidningen Mera Linköping från min datorskärm.

Ur Mera Linköping 21 februari
I samma nummer skriver jag även den här krönikan som handlar just om Gatuliv i "tvillingstäderna" Linköping och Norrköping. I serien besöker jag gator med samma namn i de båda kommunerna. Allt som allt finns ett 45-tal med samma namn och jag har hittills besökt drygt ett tiotal. Jag kommer nog inte att besöka och skriva om samtliga, men det borde kunna bli några reportage till. Året ut, kanske.

onsdag 22 februari 2017

Blev lite kulturell i Stockholm

 Bild: Jörgen Auer
Besöker Stockholm. Ser bland annat en utställning om och av finska designern Eero Aarnio på Kulturhuset.

Bild: Jörgen Auer
Är också på Vårsalongen med kanadensiska släktingen Bricklin Auer och min syster Britt-Marie Månsson-Falk. Vi blev alla tre mycket imponerade av vad vi fick se.
Efter det? Ja, då blev det fika. Bricklin älskar fika. Gärna med för henne nya upptäckten semla som tilltugg.

tisdag 21 februari 2017

A short road story

I'm on the road again.
Again, my wife remarked. You never left home.
Ha, didn't I? Wasn't I in Toronto 88? And how about Los Angeles 94? And Detroit, Dallas, San Francisco and Walnut Creek the very same 94? And I was the one who left for Aachen 2006 or was it 2007? And was I not in Islantilla, Spain, in 2011?
Okey, okey, but after that, she said.
Hm. Well I was in Mora and Vasaloppet once and I went to Germany 2013 to buy some liquor.
A-hum. And were are you going this time, she asked.
Uppsala. And tomorrow I'm on the road again. Going back home.
She sighed and said: I never noticed you went away.



måndag 20 februari 2017

Jag gick bara förbi

Bild: Jörgen Auer
Visst ser det fint och inbjudande ut i motionsspåret i Mantorp? Det tyckte jag också när jag gick förbi vid lunchtid i dag. Tyvärr var jag inte klädd för löpning, så det blev inget. 
Men en annan dag...
Resten av denna måndag ägnade jag åt bilkörning och befinner mig nu på annan ort. Kvar i huset lämnade jag hustrun och vakthunden Doggen. Vår giftspindel Xantippa är också beredd att rycka in. 


Bilden av en dag

 
 Bild: Jörgen Auer
Hur ser en dag ut? Ja, det beror förstås på var man befinner sig och vad man gör och ser. Men så här såg lite av min gårdag, söndag, ut. Vattnet är Roxen och röken kommer ifrån Gärstadverken.

 Bild: Jörgen Auer
De här träden lever sina liv och klättrar uppför kullen i Ledberg, dock inte Ledbergs kulle.

Bild: Jörgen Auer
Sen är det Roxen igen. Mer såg jag inte.

söndag 19 februari 2017

Med Ödeshögs kyrka i minne

Arkivbild 2015: Jörgen Auer
Dagens datum för två år sedan besökte jag Ödeshög. Det här är en av bilderna därifrån. Med den fina kyrkan i blickfånget. Ödeshögs kyrka uppfördes på 1100-talet, men har förstås genomgått ett flertal renoveringar genom åren. Det enda som i dag är bevarat av den medeltida kyrkan är koret med östtornet, läser jag på kyrkans web-plats. Där står också att kyrkan är en av endast tre bevarande romanska östtornskyrkor i Östergötland..
Själv har jag bara varit inne i Ödeshögs kyrka en gång. Det var i augusti 2014 när jag var där för att berätta för Correns läsare att utlandsbaserade violinisterna Suzanna Lidegran och hennes dotter Isolda Lidegran Correia skulle hålla konsert i kyrkan. Och så spelade de lite för mig. Vackert så det förslår.
Arkivbild 2014: Jörgen Auer
Och här är de: Suzanna Lidegran och Isolda Lidegran Correia.

lördag 18 februari 2017

Dimma, rök och kalas

 Bild: Jörgen Auer
Vad skogen såg märklig ut i dag, någonstans i närheten av Vikingstad. Gråvit.

 Bild: Jörgen Auer
Det visade sig vara dimma.

 Bild: Jörgen Auer
Men inte bara dimma. Det var rök också.

Bild: Jörgen Auer
Sedan kom solen och jag åkte på tvåårskalas.

Gårdagens Linköpingsbild

Bild: Jörgen Auer
Ingen vidare bild, säger du kanske. Nej, det medges, men den är i alla fall aktuell. Den är tagen från Industrigatan och visar att bygget fortskrider på gamla Prisotomten i Linköping. Det är NCC som här i kvarteret Agraffen bygger 98 nya hyresrätter åt Stångåstaden, vilka ska bli färdiga andra kvartalet 2018, enligt ncc.se. Det är väl ingen nyhet, säger du kanske. Nej, det har jag inte heller påstått. Jag bara visar en bild som jag har tagit under fredagen i Linköping. Min dagens Linköpingsbild. Ja, eller gårdagens då.

fredag 17 februari 2017

Olle glad säljare

Bild: Jörgen Auer
Det här är Olle Nilsson, säljare på Bilbörsen i Linköping. Varför han ser så glad ut på den här tyvärr något suddiga bilden ska jag be att få återkomma till. Men jag kan säga att Olle är en väldigt duktig säljare av bilmärkena Kia och Subaru. Bilden tog jag i går.


torsdag 16 februari 2017

Ett kungligt minne med Victoria

Jag håller på och städar i lådor, mappar, skåp och kartonger.  Bland annat fann jag bilden här nedan. En på jag tog på kronprinsessan Victoria när hon var på besök på Duseborg i Gammalkil där Eva Benita Brodin arrangerade stora ridtävlingar i fälttävlan - till och med SM. Jag är inte helt säker, men tror att bilden är från 1994 då prinsessan även var prisutdelare. Jag hittade i alla fall en text jag skrivit om henne i Corren från det året. Det kanske kan vara något som piggar upp. Håll till godo. Jag kör hela texten i repris, något redigerad - men rubriken är ny.
Bild: Jörgen Auer
Kronprinsessan Victoria var en uppmärksammad gäst - och prisutdelare - 1994 på Duseborg och den fina tävlingen i fälttävlan som hölls på herrgårdens marker under ett flertal år.

När ponnyn Prince fick en bild på prinsessan

Duseborg
– Nu kommer hon! Kamerorna rasslade, folk trängdes, de som inte var stora nog att se sträckte sig på tå. Prinsessan var i antågande.
Kronprinsessan Victoria hamnade självklart i allas blickfång när hon förrättade prisutdelning i SM i fälttävlan på Duseborg.
– Men vi såg henne faktiskt ute på banan också, sa Lennart och Birgitta Eriksson från Mantorp som åkt till Duseborg mest för att det var lagom långt.
Längre utflykt gjorde Lotta Larsson och Greger Carlsson, med sonen Joel, från Vimmerby. Passande nog bor paret i Hästmosshult.
– Och eftersom jag är hovslagare och vi har hästar själva så är vi ju inne i branschen, så att säga. Därför tyckte vi att det kunde vara ett bra utflyktsmål att åka hit.
Helen Weinezon från Götala, som hade ettårige sonen Philip i sällskap, sa sig däremot inte vara på plats för hästarnas skull.
– Nej, jag är inte särskilt intresserad. Även om jag har varit här alla tre gångerna som Duseborg arrangerat tävlingar. Det är mest för att se en massa folk.
Gott om folk
Och nog var det gott om folk, alltid. Riktigt hur många som hittade ut till Duseborg vid Lillsjön är svårt att säga.
– Svårt att uppskatta, menade utkommenderade Linköpingspoliserna Anna Carlsson och Bengt Sjöberg, men trodde inte att det var över 5 000 personer.
Men många var det i alla fall.
Anna och Bengt hade det lugnt och skönt.
– Det enda vi har gjort är att hjälpa en liten kille, André, att hitta sin mamma, sa Bengt och tyckte det var trevligt att få se en massa djur.
– Fast jag tycker det är mest hundar, sa Anna och gissade att det nog finns en koppling mellan "hästfolk" och hundar.
– Det verkar höra ihop på nåt sätt.
Skvallerpressen
Huruvida Svensk Damtidning hör ihop med hästtävlingar är svårt att säga. Men tidningen fanns i alla på plats och reportern Anita Fogelberg trivdes gott i trängseln. Men så är hon tidningens vimmelskribent också.
– Självklart kommer vi att slå upp Victorias närvaro stort. Det blir ju hon på största bilden, förstås. Men det är många stockholmare här också. Och tänk vilken trevlig publik det är här. Varför kan det inte vara så i andra sporter?
Bra fråga.
Ellen Golbe från Rosendal, Borensberg, är en hästintresserad 11-åring. Så Duseborg och SM i fälttävlan var förstås en självklarhet denna något blåsiga söndag.
Hemma i Borensberg har Ellen en ponny. En 16-årig blandras som heter Prince.
– Jag har tävlat lite med honom. Fast inte så här svårt, förstås, förklarade Ellen som hade kamera med sig. Dels för att ta bra bilder från tävlingarna, och dels för att få bilder på kronprinsessan Victoria.
Hittade en stol
Ellen är inte så lång, men hittade som tur var en stol i närheten och stående på den kom hon i precis lagom höjd för att få syn på Victoria under prisutdelningen.
– Jag har tagit fyra bilder på henne. Hon syntes jättebra, berättade Ellen glatt.
Gissa om hon var glad? Nu kan hon sätta in bilderna på prinsessan bredvid bilderna på ponnyn i albumet.
Prince har funnit sin prinsessa.
Jörgen Auer

onsdag 15 februari 2017

Aj, aj, aj, vi är upptäckta

Bild: Jörgen Auer
För sjutton, familjen! Människan i bilen såg oss! Vänd om, vänd om! In i skogen! Fortare!

tisdag 14 februari 2017

Tack, solen för värme och kärlek

 Bild: Jörgen Auer
Vilken skillnad det blir så fort solen kommer fram. Eller hur? Genast känns allt lite lättare. Inte för att det kändes svårt förut, men plötsligt blir det ännu bättre.

Bild: Jörgen Auer
Tänk att det behövs så lite. Samma med att se en sjö, som snöbemängda Drögen här, när skogslandskapet öppnar upp sig. Då är det nåt med öppenheten, vidderna, friheten, som talar till en och får en att le.
Precis så här är det även med beröm och positivitet. Säg nåt positivt, ge beröm, till någon, vare sig du känner personen ifråga eller inte och du ska se att du får mångfalt igen. Vänlighet föder vänlighet, glädje föder glädje och värme, värme föder värme, föder kärlek. 
Visst känns allt bättre nu sedan jag har skrivit det här?

måndag 13 februari 2017

Kommer nån ihåg Östgötaspelet?


 Ur Sommar-Corren 1996
Det var då, det. Till Sommar-Corren 1996 fick jag idén till ett östgötaspel. Sagt och gjort. Jag skrev ner en massa påhittade anledningar till spelstopp och förflyttningar på och till ett 15-tal platser. Det ska påpekas att det naturligtvis går att spela spelet. Men mest gjorde jag det bara som ett annorlunda inslag i tidningen.

 Ur Sommar-Corren 1996
Översatte spelet till engelska gjorde jag också. Ofta med ett tankesteg framåt. Som om Gusum till exempel. Man måste förstås känna till att där tillverkades blixtlås under många år, annars blir ju texten om zipper (blixtlås) obegriplig. Det ska stå: it is something with your zipper. Go directly to Slaka.

Ur Sommar-Corren 1996
Och så här presenterades spelet som Hasse Frominder gjorde grafiken till - det tyckte han var kul och annorlunda, minns jag. Nåt annat jag minns är att jag var ganska nöjd med mitt jobb. När jag läser det nu, 21 år senare, är det inte lika roligt. Lite fåniga skämt. Men så är det och så var det.
Jag kanske skulle uppdatera spelet och presentera det i Correns och NT:s Mera-bilagor?

söndag 12 februari 2017

Trädet vid vägens slut

 Bild: Jörgen Auer


Vägen har varit såväl krokig som intressant
genom skiftande landskap, under molnformation
över slätter och åsar, skogar och dikeskant
förbi åkrar och ängar, och kyrkor med torn

Så stod där ett träd så fint, bredvid vägen så tryggt
jag tänkte det trädet var livsträdet, det
och jag log och njöt där jag körde så snyggt
men tänk om jag krockar med det? 

Då är ju kyrkan bra nära att där gräva mig ned
så var vad jag tänkte, så var vad jag skrev
att bli lagd i en grav är en urgammal sed
men jag önskar nu hellre att aska och utspridd jag blev

 
                                       Jörgen Auer februari 2017

lördag 11 februari 2017

Ryktbart åkte söderut

Bild: Jörgen Auer
Lördagen blev hastigt och lustigt till en utflykt till Kisa och trakterna söder om orten. 
Jag for dit för att göra ännu ett reportage till Ryktbart, Correns ridsportserie som jag försöker att göra var fjortonde dag. Lunchen intog jag i Kisa på restaurang Capri där det blev en god Jamaica-pizza innan jag for vidare på isiga skogsvägar. 
Så här var min utsikt vid Fröåsa. i Kisa 


Inte ens på byxbaken

Bild från TV4
Inställt på grund av dimma. Ja, så gäller för herrarnas störtlopp I alpina VM i St Moritz. I alla fall nu I skrivande stund. Om man väntar en timme kanske tävlingen kan köras. Själv skulle jag aldrig i helvete kasta mig utför en sådan brant backe. Inte ens i pulka. Kanske inte ens sittande på byxbaken. 
Bild från TV4
Det blir ett par jobbiga veckor framöver för oss tevetittare. Alpina VM, skidskytte-VM och skid-VM. Vilket VM tar Sverige flest medaljer i? Ja-a, det torde väl vara i skid-VM. Eller?
Mycket att titta på blir det, hur som helst. Så mycket att byxbaken kanske inte håller.

fredag 10 februari 2017

Ännu en gång på Bjällbrunna

 Bild: Jörgen Auer
Hade åter ärende till Bjällbrunna i Norrköping i dag.  Så jag tog en morgonpromenad dit efter att ha övernattat hos mamma på Lida kullar. Väl på gården lämnade jag några tidningar i Ebba Schenholms postlåda (som jag lovat) innan jag mötte en gammal klasskompis från gymnasiet på De Geerskolan. Ewa Wramstig, numera med ytterligare ett efternamn, Malm - och hennes man Rolf. De bor i Mellangården.
 
 Bild: Jörgen Auer
Det var roligt att träffas, sa jag och beredde mig på att fortsätta min promenad efter att först ha fått lov att fotografera dem. Ska du inte se när vi tar ut hästarna, undrade Ewa och Rolf som tydligen brukar göra det varje morgon åt Stall Bjällbrunna. Visst. Det är klart att jag vill se det.

Bild: Jörgen Auer
Som sagt var: det är klart att man vill se det. Men vill hästarna se mig?

torsdag 9 februari 2017

Inlägg i upplysningens tjänst

Jaha, nu är jag på G igen. Som du ser är det något vägarbete igång här. Platsen är Mantorp och ortens enda rondell i korsningen Riksvägen/Skördevägen. Men när jag åkte igenom rondellen vid 11:30-tiden i dag verkade det inte vara vägen som arbetet bedrevs på. I stället fick jag uppfattningen att det var belysningen i cirkulationsplatsen som åtgärdades.
Och det kanske behövs? Upplysning av vilket slag det än må vara är av godo.
Har jag mot förmodan fel i min iakttagelse så är ju ingen större skada skedd. Och i så fall blir jag säkert upplyst om hur fel jag hade.

Vi får nog höras lite senare

Bild: Jörgen Auer
Tyvärr - hinner inte skriva mer just nu. Hörs sen. Hej. Ohhhhh...

onsdag 8 februari 2017

Glömde ju nästan bort Ellinor

Bild från dataskärmen
Höll ju alldeles på att glömma redovisningen av mitt besök hemma hos näringsterapeuten, hälso-coachen, och föreläsaren Ellinor Ladenberg. Så här presenterades jobbet i  Mera Linköping och Mera Norrköping i går, frånsett de taskiga bildfärger som fanns på min datorskärm när jag läste E-tidningen. Jag bor inte i Linköpings kommun och får därför inte Mera Linköping med Corren, tyvärr. Då kan det bli så här illa när jag fotar av skärmen. Riktigt så här dåliga är inte bilderna i tidningen.
När jag får tillgång till papperstidningen fotar jag av den och byter ut bilden ovan. Jag lovar.
Tack Ellinor för ett väldigt trevligt bemötande. Och du, jag har kommit igång med lite löpning. Svårare det där med kosten, men jag försöker.



Lustigt omväxlande gårdag

 
 Bild: Jörgen Auer
Gårdagen var lustig och omväxlande. Inte nog med att jag träffade Julia och Elmer Djerf i en pulkabacke i Mantorp

 Bild: Jörgen Auer
Jag träffade en havsörn också. Eller i alla fall såg en. Mellan Haddorp och Gålsta längs gamla E 4-an utanför Vikingstad. Vännen Claes Nilsson som är fågelskådare säger att det är en ung örn.

Bild: Jörgen Auer
Ett besök i Gamla Linköping blev det också. Inte så mycket folk en vardag så här års. Men Carin Nilssons Villa Lugnet är ju alltid fin. Undrar hur det skulle vara att bo där. Fast då fick de ju flytta den en gång till. För inte vill jag bo med tusentals människor gloendes in i hus och trädgård.

Så här trevligt står det för övrigt skrivet utanför grinden om Villa Lugnet.

 Bild: Jörgen Auer
Från Gamla Linköping åkte jag till Norrköping och kunde bland annat skåda rådhuset från Sandgatan.

Bild: Jörgen Auer
Och det här konstverket på Tunnbindaregatan.
Mer? Ja, mycket. Något av det får man läsa i Mera Linköping och Mera Norrköping 21 februari. .