tisdag 28 februari 2017

Inte bara buktalare

Ur Corren 4 november 1876
Det är inte utan att man gärna hade velat se den där trollkonstnären och buktalaren från 1876 i aktion. Vilken allkonstnär! Käkar både glas och eld, trollar och avslutar med att tala i magen. Och med sex olika röster! 
Den där J. Eduard Josephsson måste ha varit både se- och hörvärd. Och han var ju den ende som utförde sex olika röster i tal och sång, tydligen. Fast det kan ju ha funnits någon som kunde sju eller ännu fler röster.
Jag fann hur som helst denne man så intressant att jag forskade lite. Det vill säga googlade på hans namn. Upp dök andra annonser med honom, där han även avslöjade sig som magnetisör och instrumentalist. Tydligen ägnade han sig allt mer åt trollkonsten och utförde en rad uppseendeväckande nummer på scenen. Nämnas kan "En ung dams framkomst ur ett vanligt hönsägg". 1888 kände han sig så säker på sina nummer, eller "konststycken" att han till och med kunde kosta på sig att utlova en garanti för de som köpte biljetter till hans föreställningar. I Sundsvalls Tidning annonserades: Den eller de som ej finna föreställningarne eleganta och sevärda erhålla erlagd avgift åter.
Dessutom uppträdde han även under mer sceniska namn som Edvardo, J. Eduards eller Mr Eduards, till och med professor Eduards. Han levde 1853-1902 och hans fullständiga namn var egentligen Johan Edvard Josefsson-Adler, boende i Stockholm.
En bloggare vid namn Christer Nilsson skriver om trolleri och annat på magiarkivet.se och har en hel del uppgifter om Edvardo som även uppträdde tillsammans med sin hustru, Helga Kristina Karlsson. De uppgifterna har Nilsson, om jag har förstått rätt, fått av Per Eklund som förra året, 2016, utkom med boken Trolleri som konst och kultur, där han naturligtvis berättar om Josefsson. Och många, många andra kända och okända artister i trollerikonsten.

Inga kommentarer: