torsdag 16 februari 2017

Ett kungligt minne med Victoria

Jag håller på och städar i lådor, mappar, skåp och kartonger.  Bland annat fann jag bilden här nedan. En på jag tog på kronprinsessan Victoria när hon var på besök på Duseborg i Gammalkil där Eva Benita Brodin arrangerade stora ridtävlingar i fälttävlan - till och med SM. Jag är inte helt säker, men tror att bilden är från 1994 då prinsessan även var prisutdelare. Jag hittade i alla fall en text jag skrivit om henne i Corren från det året. Det kanske kan vara något som piggar upp. Håll till godo. Jag kör hela texten i repris, något redigerad - men rubriken är ny.
Bild: Jörgen Auer
Kronprinsessan Victoria var en uppmärksammad gäst - och prisutdelare - 1994 på Duseborg och den fina tävlingen i fälttävlan som hölls på herrgårdens marker under ett flertal år.

När ponnyn Prince fick en bild på prinsessan

Duseborg
– Nu kommer hon! Kamerorna rasslade, folk trängdes, de som inte var stora nog att se sträckte sig på tå. Prinsessan var i antågande.
Kronprinsessan Victoria hamnade självklart i allas blickfång när hon förrättade prisutdelning i SM i fälttävlan på Duseborg.
– Men vi såg henne faktiskt ute på banan också, sa Lennart och Birgitta Eriksson från Mantorp som åkt till Duseborg mest för att det var lagom långt.
Längre utflykt gjorde Lotta Larsson och Greger Carlsson, med sonen Joel, från Vimmerby. Passande nog bor paret i Hästmosshult.
– Och eftersom jag är hovslagare och vi har hästar själva så är vi ju inne i branschen, så att säga. Därför tyckte vi att det kunde vara ett bra utflyktsmål att åka hit.
Helen Weinezon från Götala, som hade ettårige sonen Philip i sällskap, sa sig däremot inte vara på plats för hästarnas skull.
– Nej, jag är inte särskilt intresserad. Även om jag har varit här alla tre gångerna som Duseborg arrangerat tävlingar. Det är mest för att se en massa folk.
Gott om folk
Och nog var det gott om folk, alltid. Riktigt hur många som hittade ut till Duseborg vid Lillsjön är svårt att säga.
– Svårt att uppskatta, menade utkommenderade Linköpingspoliserna Anna Carlsson och Bengt Sjöberg, men trodde inte att det var över 5 000 personer.
Men många var det i alla fall.
Anna och Bengt hade det lugnt och skönt.
– Det enda vi har gjort är att hjälpa en liten kille, André, att hitta sin mamma, sa Bengt och tyckte det var trevligt att få se en massa djur.
– Fast jag tycker det är mest hundar, sa Anna och gissade att det nog finns en koppling mellan "hästfolk" och hundar.
– Det verkar höra ihop på nåt sätt.
Skvallerpressen
Huruvida Svensk Damtidning hör ihop med hästtävlingar är svårt att säga. Men tidningen fanns i alla på plats och reportern Anita Fogelberg trivdes gott i trängseln. Men så är hon tidningens vimmelskribent också.
– Självklart kommer vi att slå upp Victorias närvaro stort. Det blir ju hon på största bilden, förstås. Men det är många stockholmare här också. Och tänk vilken trevlig publik det är här. Varför kan det inte vara så i andra sporter?
Bra fråga.
Ellen Golbe från Rosendal, Borensberg, är en hästintresserad 11-åring. Så Duseborg och SM i fälttävlan var förstås en självklarhet denna något blåsiga söndag.
Hemma i Borensberg har Ellen en ponny. En 16-årig blandras som heter Prince.
– Jag har tävlat lite med honom. Fast inte så här svårt, förstås, förklarade Ellen som hade kamera med sig. Dels för att ta bra bilder från tävlingarna, och dels för att få bilder på kronprinsessan Victoria.
Hittade en stol
Ellen är inte så lång, men hittade som tur var en stol i närheten och stående på den kom hon i precis lagom höjd för att få syn på Victoria under prisutdelningen.
– Jag har tagit fyra bilder på henne. Hon syntes jättebra, berättade Ellen glatt.
Gissa om hon var glad? Nu kan hon sätta in bilderna på prinsessan bredvid bilderna på ponnyn i albumet.
Prince har funnit sin prinsessa.
Jörgen Auer

Inga kommentarer: