fredag 2 juni 2017

Vid Vikingstad kyrka


 Bild: Jörgen Auer
Ja-a, nu är jag i farten igen. Häromdagen var jag och fotade kyrkorna i Appuna och Väderstad och i går kunde jag inte låta bli att ta fram kameran igen. Nu i Vikingstad. Eller rättare sagt i kyrkbyn där Vikingstad kyrka ligger - och det är inte precis i Vikingstads samhälle, utan tre kilometer därifrån., närmare Rakered.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser den ut och om den läser jag på Svenska kyrkans web att den invigdes 1785. Men tydligen fanns det en äldre stenkyrka bara ett stenkast från den nuvarande och den uppfördes i början på 1200-talet. 
Men varför ligger kyrkan här och inte i Vikingstad samhälle, kan man undra och därför läser jag i en kulturhistorisk inventering som Länsstyrelsen gjorde 2005 av kyrkobyggnader och kyrkomiljöer i Linköpings stift.
 Där står bland mycket annat att kyrkbyn, omnämnd i skrift redan 1317 (Wikyngstatha) växte fram vid den gamla huvudvägen mellan Linköping och Mjölby och att det nuvarande stationssamhället i Bankeberg (namnbyte 1927 till sockennamnet Vikingstad) växte fram i och med järnvägens tillkomst 1873..
Mer: "På grund av närheten till kyrkan i den tynande annexförsamlingen Rakered, kom församlingsborna i Vikingstad och Rakered överens om att gå samman för att bygga en ny kyrka". 
De två socknarna slogs samman 1768 och även Rakered hade en medeltida kyrka, av vilken det i dag finns en ruinkulle och en ödekyrkogård.
i Vikingstad församling ingår kyrkorna i Björkeberg, Sjögestad, Rappestad, Västerlösa och Vikingstad.

Inga kommentarer: