fredag 3 april 2020

Vem sjutton var Desprez?

Det är en sådan där dag då mina ben hemma i bostaden bestämmer att jag ska förflytta mig till ett skåp med glasdörrar bakom vilka några böcker finns. Utan att jag vet varför tar därefter mina händer en tjock, ljusbrun uppslagsbok ur skåpet. HEMMETS KONVERSATIONSLEXIKON står det på bokryggen och jag noterar att det är band I som avhandlar A-ELYSÉEPALATSET.
Där tar emellertid hjärnan över och bestämmer att jag ska titta efter vilket år och var boken är tryckt, varpå jag hittar 1938 och Åhlén och Holms boktryckeri. Med två raska bladvändningar stannar min blick på sid 1468 som avhandlar ord mellan Des Moines och Desprez. Det sistnämnda fastnar jag för. Vad är det? Desprez? Jo, en Jean Louis Desprez, född 1743, död 1804, skriver lexikonet, men senare efterforskning visar att förnamnen ska läsas Louis Jean.


Jaja, så här såg denne i Frankrike födde arkitekt och konstnär ut, enligt lexikonet och konstnären Per Krafft den yngre. Och mer då? Det gamla lexikonet nöjer sig med följande förklaring:


Men jag vill veta mera. På wikipedia hittar man en hel del om Desprez som verkar ha varit väldigt duktig i vad han höll på med, även om mycket tydligen bara hamnade i skissblocket eller magasinerades. Dock fanns det sådant som blev färdigt. Inte minst Botanicum i Uppsala och de fina teaterscenerierna i Gustav III:s opera vid Gustav Adolfs torg i Stockholm (revs 1892). Färdiga blev även hans sköna byggnadsverk Koppartälten och Kinesiska paviljongen i Hagaparken i Stockholm, ävenså Villa Frescati på andra sidan Brunnsviken.  Efter Desprez ritningar uppfördes 1792-1798 också Tavastehus kyrka i Finland, och passande nog har jag varit där och fotat den. Inte i år, men väl 2009. Jag var där även 2011, men väljer en bild från det första besöket. Vad som slår mig nu är att jag tycks ha nämnt honom i ett inlägg om kyrkan just 2009. Kul.

Bild 2009: Jörgen Auer

2 kommentarer:

jerker sa...

Bra att du tog den äldre bilden på kyrkan. Vittnar om ditt historiska sinnelag och att komma så nära källan som möjligt. Kul idé med lexikon!!

Auer sa...

Tack, Jerker. Jag gillar själv såna här inlägg. Så att man dels får lite historisk inblick samt även "jobba" lite för att skapa inlägget. Här gäller det att använda sig av såväl gamla insamlingsmetoder (lexikon) som nya (internet) samt försöka erinra sig ett och annat ur den egna produktionen. Ibland förvånar jag mig själv ska du veta: jaså, har jag skrivit om honom? Och om det? Och har bild?