måndag 13 april 2020

Ännu mera sand och storm


Bild: Jörgen Auer
Nämen, var är den fina Vetaeken? Den syntes ju alldeles nyss? Jaså, det är den där envisa blåsten som gör sig påmind igen? Gårdagens sand- eller jordstorm slog till även i dag. Fast SMHI som inte såg det jag såg kallade väderfenomenet för betydligt mildare virvelstorm. I alla fall sa Correns Julia Djerf så när hon ringde mig för att hon tänkte skriva om sanden som yrde in över Mantorp och ville ta del av mina bilder. Snäll som jag är fick hon ett ja. Utan någon form av ersättning. Jag vet nämligen hur fattig Corren är, tidningen har inte ens råd att ha mig kvar som frilansande ridsportsreporter.

Bild: Jörgen Auer
Jamen, titta. Där är ju eken igen. I alla fall nästan hela. Då blir alla i Mantorp glada. Alla älskar eken.

Bild: Jörgen Auer
Va? Snö? Ja, visserligen kom det både snö- och hagelflingor i dag, men nej, det vita här är sand som effektivt döljer Klämmestorpsskolan. Men jag lovar: den är där bakom någonstans.

Bild: Jörgen Auer
Segertecken? Ja, kanske det. Vinden/sanden/jorden/stormen-Mantorp 10-0. Till skillnad mot i går kom det in mer av sanden i själva samhället, Längst ner på Vasaområdet, på Barrskogsvägen och Klarinettvägen, kanske även på Utjordsvägen, Fänkålsgränd, Kaprisgränd och alla pepparstigarna fick man nog stänga fönstren och en och annan svor nog över smutsiga fönster och fasader. Den som på dessa gator till äventyrs hängde ut tvätt i dag gjorde ett stort misstag.

Bild: Jörgen Auer
Men jag ville se mer av både storm och sand och begav mig ut på resa. Inte så lång, men tillräcklig.

 Bild: Jörgen Auer
Se mer? Jag såg knappt någonting alls! Det här lär dock vara någonstans mellan Kummelby och Skänninge. Men fan vet. Jag stannade och öppnade fönstret. Det skulle jag inte ha gjort. Nu knastrar det när jag smeker instrumentbrädan. Å andra sidan har man inte mycket för att smeka en sådan annars heller. Sand i håret fick jag också. I ögonen också.

 Bild: Jörgen Auer
När jag öppnade dem igen såg jag inte detta. Stormen lekte "gömma vindkraftverk" med mig.

 Bild: Jörgen Auer
Och vad finns det här bakom? Inte en susning. Jo, det susade väldeliga när sandkornen visslade förbi.

 Bild: Jörgen Auer
Men här vet jag vad jag ser genom sandväggen. På andra sidan åkern syns ju silosarna i Skänninge. eller syns och syns, man kan åtminstone skönja dem.

 Bild: Jörgen Auer
Och törs jag verkligen åka ut på 206-an? Det verkar ju inte finnas sikt alls i korsningen.

Bild: Jörgen Auer
Men det fanns det och på väg 206 var det inga problem. Därför kollade jag även in vägen till Spångsholm från Gottlösa och stannade till tre sekunder på bron över E4. Där hade man nog lite siktproblem på sina håll, tror jag. Hoppas att alla tog det lugnt i trafiken och inte blåste på. Det räckte såväl med att vinden skötte blåsningen. Men nu är det väl färdigblåst på ett tag?

1 kommentar:

Unknown sa...

Häftiga bilder! Ser väldigt efter katastrofen dystopiskt ut.