söndag 26 april 2020

Plomblom är så vackra

Bild: Jörgen Auer
Plommon är gott. Och se så fint plommonträden blommar nu! Men i morgon tror jag att jag tar och plockar in några plommonblommor, eller plommonblommon, plomblom, och sätter i fönstren. Klarar de det? En dag i alla fall. Det blir som det blir. Kanske blir det inte av alls. 

Bild: Jörgen Auer
Just när jag tog den här bilden kom jag att tänka på fotboll. Varför? Jo, jag tänkte på sköna vita, blåa IFK. Norrköping, alltså. Blir det några matcher i år? Herrallsvenska? Damallsvenska? Det vet vi inte. Själv tvivlar jag. Inte på fotbollen. Men på viruset som håller hela länder, ja världsdelar i stängt läge. 

Bild: Jörgen Auer
Våren är annars en fantastisk tid. Allt slår ut. Det sprakar av färg! Härligt! Underbart! Skönt! Glädjande! Tyvärr finns det då sånt i år som även slås ut. Företag, stora som små, anställda, ägare, mänskligheten är i fara, känns det nästan som. Usch och tvi. Vad fan är det som händer? Som tur är rår inte coronaviruset covid -19 på barn och ungdomar. Det är en tröst. Vi har en framtid.

Bild: Jörgen Auer
Den ljusnande framtid är vår, även om vi inte får höra skrålandet och brölandet från lastbilsflak i år när sistaårsgymnasisterna säger farväl. Bilden? Har helt klart med framtiden och miljön att göra. Togs i dag i Svälinge fågeltorn vid Tåkern.

På tal om plommon så skrev Povel Ramel en vistext om plommonblom 1955. Vad visan hette?
När plommonen blomma (till musik av Whitney/Kramer visa Far Away places). Så här börjar Povels text och får han inte med Katrinplommon också? Jo:

När plommonen blomma i Blemmingeby,

vaknar ett minne hos mig.

När plommonen blomma bort i Blemmingeby,

tanken går till dig,

lilla Katrin.

Inga kommentarer: