söndag 3 mars 2024

Norskt i Vasaloppet

Bild via Svt
Första söndagen i mars, ja då är det Vasaloppet som gäller. För 15 000 skidåkare och för mig i soffan. Jag har aldrig åkt loppet och kommer aldrig att göra det. Men jag har varit på plats i såväl Sälen som Mora ett par gånger för att bevaka tävlingen som reporter. Årets lopp var det hundrade i ordningen sedan starten 1921 och först i mål den här gången var norrmannen Torleif Syrstad som skrek ut sin glädje efteråt bredvid kranskulla Elsa Hermansson. Fin trea blev blott 17 år unga svensken  Alvar Myhlback.

Bild via Svt
Första kvinna i mål var årets suverän i långloppscupen, norska Emelie Fleten som höll alla de andra tjejerna bakom sig hela det nio mil långa loppet. Segermarginalen till Magni Smedås var nästan tre minuter.

Bild via Svt
Så här såg hon ut tillsammans med kransmasen Gustav Jonsson. Emelie var som sagt i täten loppet igenom, vilket för hennes del lönade sig väl ekonomiskt. Inte nog med att hon som vinnare får 100 000 kronor. Hon vann alla spurtpris också. Att komma först till Evertsberg var värt 10 000, och alla de sex andra sex spurtprisen gav henne 5 000 vare gång. Således skidade hon till sig 140 000 kronor.

Bild via Svt
Inomhus-VM i friidrott avslutades också på söndagen och programenligt blev det svenskt guld i stavhopp tack vare Armand Duplantis. Hans resa mot guldet blev dock knöligare än vanligt och innehöll flera rivningar. Det var inte långt ifrån att han rev ut sig helt på 5,85. Han klarade sig dock i sista försöket. Sen visade han sin klass genom att klara 5,95 och 6,05 (det senare i tredje försöket). Han hade dock inte dagen för att klara världsrekordet 6,24.
Duplantis får ursäkta, hans guld var väntat. Ännu mer glädjande och välförtjänt efter flera års slit var den silvermedalj som Andreas Kramer sprang till sig på 800 meter. Grattis! Han har ett silver sedan tidigare på EM utomhus 2018 i Berlin i sin specialgren.
Nu tog 26-åringen Sveriges första herrmedalj på medeldistans någonsin i ett VM.

Inga kommentarer: