måndag 20 mars 2023

Vackert vid dammen

Bild: Jörgen Auer
Tunga moln förflyttade sig mellan himlapäll och östgötsk jord under måndagen. Men faktiskt blev det lite ljust med sol också någon timme eller två. I alla fall där jag befann mig, hemma på Uljeberg och jag passade därför på att gå en sväng ner till dammen. Det var bara jag och naturen, några bilar åkte förbi på vägen bort mot Västerlösa och en gång vred jag på huvudet och tittade på ett flygplan.

Bild: Jörgen Auer
Ännu fanns dock bitar av vinter kvar i området, som de här isflaken i dammen som höll på att lära sig flyta på egen hand i stället för att vara ett enda istäcke. Mot vårsol har de inte en chans länge till.

Bild: Jörgen Auer
Och vassen vajade så vackert i vinden, for från sida till sida, böjde sig och dansade tyst för mig.  

Bild: Jörgen Auer
Här invid dammen och skyddad i söderläge av fjolårsgräs och vass har även tussilagon alltid en given plats. Så också i år och jag kunde räkna till ett 30-tal gulblommande hästhovar.

Bild: Jörgen Auer
Trivs vid dammen gör också den här sammetstickan. För det är väl en sådan? En tickart måste det vara. Om sammetstickan läser jag på Wikipedia att den fick sitt namn 1939 och att den ingår i släktet Trametes och familjen Polyporaceae.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser svampen ut på närmare håll. Visst blir det fint med mossan också? Som ett eget miniatyrlandskap. Google lens säger att mossarten är sumpvitmossa. Då tror jag på det.

Bild via Svt24
Hemma igen. På kvällen såg jag Luleås hockeytjejer åter bli svenska mästare i ishockey när laget vann tredje finalmatchen i Svenska Damhockeyligan mot Brynäs med 3-0 och därmed också vann finalserien med 3-0 i matcher. Det här var Luleås femte SM-guld i rad. Imponerande. Väldigt roligt var att se lagkaptenen Jenni Hiirokoski i båset och i intervju både i en paus och efter bärgat guld. Den finska backen blev otäckt skadad i halsen i söndagens möte mellan lagen när hon fick en motståndarskridsko över halsen i ett fall och fördes till sjukhus i ambulans. Där opererades hon och var så pass återställd dagen efter incidenten att hon kunde se måndagens match från båset och delta i segerjublet iklädd guldhjälm som alla lagkompisarna.   

Inga kommentarer: