söndag 5 mars 2023

Vasaloppet och andra spår

Bild via SVT1
Att slötitta på Vasaloppet har blivit tradition för mig på senare år. Som reporter på Corren var jag i Sälen och Mora och bevakade Vasaloppet flera gånger. Numera ser jag loppet på tv. I dag var det sannerligen kul att äntligen få se en svensk seger igen, efter tio norska segrar i rad. I år var det Emil Persson, långloppsspecialist och årets suverän i Ski Classics som spurtade bäst och dessutom var aktiv i täten loppet igenom. Kul! Kranskullan heter Alice Larsson och jag såg loppet tillsammans med dottern Rebecka i Uppsala. Sista kilometern inne i Mora fick vi även sällskap av Rebeckas man Robert och sonen William.

Bild via Svt1
Damernas tävling som jag trodde skulle bli en triumf för Mantorpsupppväxta Ida Dahl vanns i stället överlägset av norska Emelie Fleten. Ida hade inte dagen, men var ganska nöjd trea efter att ha startat svagt, och ett tag ha varit nere på åttonde plats, men bet ihop och hade ganska bra fart mot slutet av de 90 kilometerna mellan Sälen och Mora där 15000 skidåkare deltog i fina spår.

Bild: Jörgen Auer
Själv inledde jag söndagen med en uppländsk promenad i och kring Ströbylund. Det här järnvägsspåret leder raka vägen in i Uppsala. Dit var jag dock inte på väg, mitt mål med dagen var att ta mig hemåt. Inte under promenaden, men väl efter den och Vasaloppet. 

Bild: Jörgen Auer
Så blev det också. Med bil. Och jag använde ungefär lika lång tid på hemresan som det tog eliten i dag att åka Vasaloppet. Efteråt var jag allt lite stel i axlar och armar. Och lite trött och sliten lutade jag mig bakåt i soffan och vilade ut medan jag tittade på inomhus-EM i friidrott och på min favoritserie Doc Martin.

Bild via TV8
Huvudrollerna i den populära brittiska tv-serien Doc Martin (tio säsonger med totalt 79 avsnitt) spelas av suveräna Caroline Catz och Martin Clunes

Bild via TV8
Serien handlar om kirurgen Martin Ellingham som lider av blodfobi (han tål inte att se blod) och måste lämna ett sjukhus i London för en tjänst som allmänläkare i en idyllisk fiskeby i Cornwall, kallad Portwenn. Utomhusscenerna i serien är inspelade i den riktiga byn Port Isaac som efter serien fått ett uppsving och blivit föremål för turistresor i Doc Martins spår. 

Inga kommentarer: