fredag 20 maj 2016

Förgätmigej och Haddorp

 
 Bild: Jörgen Auer
Fredagen började med tidig promenad. Vid sjutiden fotade jag förgätmigej. Så att jag inte skulle glömma dem.
 Bild: Jörgen Auer
Tog sen en genväg genom skogen. Ingen annan syntes till, ändå kände jag mig iakttagen. Det kändes att det var djur i Klämmestorpsskogen. Luktade djur. Eller var det jag?
 Bild: Jörgen Auer
Ett par timmar senare åkte jag till Linköping. Handlade lite. Åkte hem. Såg gult och blått i Haddorp utanför Vikingstad och kände att jag behövde se det efter gårdagens utskåpning mot Kanada i hockey-VM. Vi förlorade nog för att vi inte spelade i gula tröjor, tror jag. Kanadensare är lite rädda för dem. Blått avfärdar de lätt.
 Bild: Jörgen Auer
Så vackert det är med raps, även fast solen går i moln och det börjar regna lite smått. Husen tillhör Haddorps säteri.
Visste ni att Haddorps by lär ha varit skådeplats för ett slag i Dackefejden? Det sägs att kungliga trupper under Botvid Larssons befäl besegrade ett par hundra upprorsmän i oktober 1542. Men om det är sant, varför finns det ingen informationsskylt om händelsen. En sådan borde väl ha en befogad plats i trakten?
Bild: Jörgen Auer
Den här allén i Haddorp är inte dum. Jag har sett den förr och fotat den också. Man kanske skulle följa den genom årstiderna och ljus och mörker, dimma?
Haddorp, förresten. Varför heter det så? Märkligt namn.
Hur som helst så föddes här 1630 en Johan Hadorph (eller Hadorphius), läser jag på Wikipedia. Han blev fornforskare, assessor i Antikvitetskollegium från 1667 och till och med riksantikvarie två år senare. Han utförde en rad antikvariska expeditioner runtom i Sverige och tittade på fornfynd, skrifter, gravstenar, runstenar, andra minnesmärken och studerade kyrkor och ja, allt han såg och förde noggranna anteckningar. Han räknas som Sveriges förste arkeolog. 
Han skrev under sin levnad en massa handskrifter, dikter och rimkrönikor, urkunder och landskapslagar. Han skrev om Alexander den store, om Sankt Olof, Dalalagen, Visbys lag. Hadorph var faktiskt också den förste som gjorde utgrävningar av Birka, på Björkö. Han avled 1693 i Stockholm, men är begravd i Slaka kyrka.
Är han inte lite förgäten (bortglömd), Johan Hadorph?
 .

Inga kommentarer: