tisdag 21 juli 2020

Somliga mer somriga

Bild: Jörgen Auer
Somliga dagar är somriga dagar. Somliga mer somriga än andra. I alla fall så som vi brukar vi betrakta sommaren. Då ska det vara soligt och kvällarna ska vara ljumma och sköna. Helst ska blommorna, vilda som odlade, blomma hela sommaren lång. Och spindelväven ska gå att fota. 

Bild: Jörgen Auer
Det är lustigt det där med solen. Så fort den skiner känns allt så mycket bättre. Smärtor vi dras med inombords försvagas liksom och vi kan le åt allt och alla. En ärtåker blir härligt gul.

Bild: Jörgen Auer
Ibland ser man förändringar i väderleksförhållanden så tydligt. När ljus blir mörker och tvärtom. När molnen tjocknar och rullar in över oss. När det börjar regna.

Bild: Jörgen Auer
Regnet ja! Tänk så vi skiftar i våra omdömen om regnet. Ibland svär vi ve och fasa över det, ibland tackar vi någon/något för det och säger: tack, gode Gud. Äntligen! 

Bild: Jörgen Auer
Jag tycker inte att naturen blir vackrare i regn. Men av detsamma. 

Bild: Jörgen Auer
Och regndiset fascinerar. Det döljer något eller mycket. Hur är det nu skogen ser ut där bakom? Är det en ås eller annan höjd där bakom eller inte. 


Bild: Jörgen Auer
Ja, just det ja. Så där ser ju skogen ut. Och titta, där kommer en båt. Så härligt det är i solen!

Bild: Jörgen Auer
Men se så tunn aspfjärilen ser ut! Är den sjuk? Så här tunn och nästan genomskinlig brukar den inte se ut. Eller är det en annan art, som bara råkar ha samma färgteckning som aspfjärilen men är genomskinlig? Ack, ja. Djur- och insektslivet omges alltid av frågor. Hur, när, var, varför?

Bild: Jörgen Auer
Och de där kvällarna när det inte regnar! Visst är de underbara? Ja! Tänk om alla kvällar kunde få vara så fina och sköna. Helst året om.  

Bild: Jörgen Auer
Så går solen ned. Gömmer sig tills nästa dag, eller nästnästa. Men den kommer tillbaka. Liksom regnet. Så är det. Så ska det vara, och så får vi hoppas att det förblir. I evighet.

Inga kommentarer: