torsdag 31 mars 2022

Bland ristare och runor

Bild: Jörgen Auer

Vid besök i Uppsala för någon vecka sedan besökte dottern Rebecka och jag Läby västergård för att titta på den där belägna runstenen.
 
Bild: Jörgen Auer

Det mest intressanta med den anser jag vara noteringen att den är ristad av runmästaren Åsmund Kåreson. Det var alltså inte de nämnda stenresarna Sigbjörn och Sigdjärv som gjorde själva runorna. Kanske kunde de inte "skriva", utan vände sig till en som visste konsten att både stava och rista. Jag har inte tänkt på det tidigare att det fanns runmästare, men det är klart att så måste det ju ha varit. Precis som i alla hundratals år som följde ända fram till mitten på 1800-talet, att folk inte kunde alfabetet utan vände sig till dem som kunde: präster och skrivare.
Så jag googlade lite och fann gott om uppgifter på Wikipedia om forna ristare i Sverige.
Åsmund Kåreson var en sådan i Uppland på 1000-talet.
Östergötland då?
Ja, här hade vi ju bland annat Varin som redan på 800-talet ristade den mest omtalade och största funna stenen i hela riket: Rökstenen.

Bild: Jörgen Auer

En annan omtalad ristare var Torkel som levde på 1000-talet och bland annat var mannen bakom den ståtliga Högbystenen (Ög 81 - bilden ovan) som står rest en kilometer norr om Högby kyrka, Mjölby, liksom han även var ristare av andra stenar i närheten.

Bild: Jörgen Auer

Så här fint ristade Torkel på Högbystenen. Man förstår att han måste ha varit en uppskattad konstnär.

Bild: Jörgen Auer

I närheten kan den här skylten läsas på en liten höjd där den har sällskap av trenne stenar:


Bild: Jörgen Auer

Hur vet man att Torkel var inblandad? Jo, på den här (Ög 82) börjar till och med texten: Torkel ristade denna sten efter Övind, Tostes son, som ägde Högby. 

Bild: Jörgen Auer

Ög 83 tros vara ett verk av Torkel på grund av ornamentala likheter med hans andra verk. Snyggt ristad är den hur som helst med både text och bild.

Bild: Jörgen Auer

När jag ändå gett mig in i runornas värld kan jag väl fortsätta. Efter god lunch på Sjögestad motell tog jag en promenad genom skogen bort till Sålla och tillbaka. Stannade då till vid fornlämningarna nära motellet och läste än en gång skylttexten (jag har varit här förr) om Toste och hans far.

Bild: Jörgen Auer

Toste? Hette inte fadern till Övind som ägde Högby också Toste? Jo. Men det var nog inte samma gubbe. Eller? 


Inga kommentarer: