onsdag 2 mars 2022

Bob och hans syster

Ur Allhems Sportlexikon 2 (1949)

Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: jag gillar verkligen att ta reda på saker och ting. Få veta något jag inte känt till tidigare och som i dag: hitta nåt intressant i ett gammalt lexikon och ta reda på fortsättningen: vad hände sedan?

Jag bläddrade i Allhems sportlexikon, band 2, med utgivningsår 1949. På bokstaven F hittade jag en bild på en för mig okänd tennisspelare, Bob Falkenburg. Se lexikontexten bredvid bilden. Amerikanen vann otippad singelturneringen i Wimbledon 1948. Jag googlar därför hans namn på internet och ser att han i par med landsmannen Jack Kramer även vann dubbeln i den stora turneringen 1947 och på vägen mot singelsegern året därpå besegrade Falkenburg svensken Lennart Bergelin i kvartsfinalen. Den långe amerikanen (1,91) vann även dubbeln i amerikanska mästerskapen 1944 i par med Don McNeill.

Bob Falkenburg föddes 29 januari 1926 och avled nu i år 6 januari (blev 95 år).

Något som verkligen fick mig att haja till vid läsning av lexikonet är upplysningen "broder till filmstjärnan Jinx F.").

Henne har jag aldrig hört talas om, var min första tanke. Och jag till att googla på nytt.

Så här står det på wikipedia: Eugenia Lincoln "Jinx" Falkenburg var en amerikansk skådespelerska och modell. Hon gifte sig med journalisten och publicisten Tex McCrary 1945. Känt som Tex och Jinx, var paret pionjärer och populariserade talkshowformatet, först i radio och sedan i tv:s tidiga dagar (översatt från engelska)

Jinx Falkenburg i filmen Tahiti Nights, 1944. Pinterest.

På 40-talet medverkade modellen Jinx i mer än tio filmer, huvudsakligen för Columbia Pictures, mestadels B-filmer. Den mest kända hon medverkade lär ha varit musikalen Cover Girl från 1944 med stjärnorna Rita Hayworth och Gene Kelly och med Charles Vidor som regissör.
Efter filmkarriären blev hon och maken Tex McCrary talkshowvärdar såväl i radio som tv.  På tidigt 50-tal var de värdpar i två radioshower och en daglig tv-show och skrev krönikor för New York Herald Tribune.
 Jinx bevakade drottning Elisabeths kröning i England 1953, hon flög till Berlin 1947 med Bob Hope och Irving Berlin för att göra julshower för amerikanska militärer. Hon bevakade Grace Kellys bröllop med Furst Rainer av Monaco 1956, 1958 följde hon som enda kvinna i pressplanet efter vicepresident Richard Nixons resa till Sydamerika och hon var i Moskva 1959 för att följa samme Nixon och hans möten och debatt med Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov.
Både Tex och Jinx avled 2003 med en månads mellanrum, han blev 93, hon 84.

Inga kommentarer: