fredag 17 mars 2017

Anna Sparres "Vännen min"

 Bild: Jörgen Auer
Vad läser du just nu? kan man bli frågad. Svaret varierar förstås eftersom någon ytterst sällan läser en och samma bok hela tiden. Det här är vad jag läser nu, tredje veckan i mars: Vännen min av Anna Sparre. En bok om hennes vänskap med den svenska prinsessan och sedermera belgiska drottningen Astrid. 
Astrid var född 1905 och dog i en bilolycka i Schweiz 1935. Hon var dotter till prins Carl och Sofia av Nassau och sondotter till kung Oscar II. 1926 gifte hon sig med Belgiens kronprins Leopold och fick med denne tre barn. I oktober 1934 blev hon drottning av Belgien, men fick bara leva till 20 augusti året därpå när hon omkom i en bilolycka i Alperna. När Leopold abdikerade 1951 tillträdde makarnas äldste son Baudouin som kung och innehade tronen till sin död 1993 då han efterträddes av sin bror Albert II, Astrids yngste son, född 1934 som var kung fram till sin abdikation 2013. 
Anna Sparres bok handlar om vänskapen med Astrid. De var vänner redan som barn och vänskapen höll i sig över ungdomstiden. Anna var brudtärna vid det ståtliga bröllopet 1926 och de båda skrev flitigt brev till varandra, det sista bara någon vecka innan den tragiska olyckan.

Bild: Jörgen Auer
Anna Sparre, vem var hon? Jo, en svensk författare, född Adelswärd och dotter till Louise Douglas och friherre Theodor Adelswärd, som bland annat varit kammarherre hos Gustav V. Därav även dottern Annas koppling till kungahuset, måhända? Anna föddes hur som helst i februari 1906 och avled 21 december 1993.
Som författare debuterade Anna Sparre 1943 med N:o 14 Sparv anmäler sig, vilket säkerligen hade att göra med att hon under beredskapsåren var propagandachef för lottakåren.
Många böcker blev det med åren, främst historiska och självbiografiska romaner, ett par av dem om barn- och ungdomsårens hembygd i Åtvidaberg och Adelsnäs. Hennes sista bok, Drottningens förtrogna, gavs ut året (1994) året efter hennes död.
I min östgötska bokhylla finns elva av Anna Sparres böcker. Fler kommer nog på plats.
Källa: Wikipedia.

Inga kommentarer: