måndag 20 mars 2017

Lite om teater och Lutteman

 Bild: Jörgen Auer
Mitt östgötska boksamlande fortsätter. I går kunde jag hos Återvinningen i Motala införskaffa ett tredje exemplar av en "bokserie" om teatrar genom tiderna i Norrköping. I detta, En norcopensisk teaterkrönika, från 1974 av Sven Lutteman (den tidigare borgmästaren i Norrköping mellan 1947 och 1968 och stadsfullmäktiges ordförande från 1963). Han var även ordförande för utredningen angående utbildning inom teater och massmedias områden (källa: wikipedia.).
I Luttemans förord läser jag att det tydligen bara utkom just tre delar. De två första sammanställda och författade av Arthur Nordén utkom 1956 respektive 1957. För den tredje blev Lutteman tillfrågad om han inte kunde ta sig an uppdraget att sammanställa den redogörelse för teaterlivet i Norrköping som Nordén hade påbörjat. Den senare hade även påbörjat materialinsamling till en tredje bok, men avled innan han hade påbörjat själva författandet.

Bild: Jörgen Auer
Så då behöver jag inte leta mer efter dessa tre böcker, således. De går in på konst- och kulturplats i min bokhylla som nu svällt till omkring 800 böcker om Östergötland. Kul och intressant hobby, vill jag påstå. En allt större fråga börjar emellertid göra sig påmind: vad ska ske med böckerna när jag en gång är borta? Jag vet inte, men kanske vill något bibliotek ha dem. Eller någon annan samlare köpa dem?
Vi får se. Jag har inte tänkt att gå någonstans än. 
Apropå gå så minns jag tydligt ett möte på 1960-talet med borgmästare Lutteman på Drottninggatan. Det var jag och min kompis Hans-Jörgen Sundli som mötte Lutteman nere vid korsningen med Trädgårdsgatan och vi gjorde oss till och bugade så djupt vi kunde utan att ramla omkull. Borgmästaren blev mycket imponerad och lyfte på sin hatt, la huvudet på sned, log och sa:. God dag, på er pojkar.

Inga kommentarer: