onsdag 29 mars 2017

I ett regn över Öjebro

 Bild: Jörgen Auer
  Min och många andras onsdag blev grå och mycket regnig. Äntligen! Men det behövs mycket vatten för att höja grundvattennivån till nivåer som är bra och behövliga för både naturen och allt som lever i den.

 Bild: Jörgen Auer
För växtligheten behövs det rejält med regn. Så låt det regna ett par veckor. Då blir den här planteringen utanför Öjebro glad. I alla fall de som har planterat.

 Bild: Jörgen Auer
Jag är dålig på växter, men tror att det här är tallplantor. Rätta mig gärna om jag har fel. Fast eftersom de står i så fina rader så är det väl något annat än tall. Apel? Plommon? Körsbär? Hjälp!

 Bild: Jörgen Auer
Här i Öjebro vid Svartån har det flutit mycket vatten. Och forsat. Men det var förr. Byn har anor från 1200-talet och den ena kvarnen efter den andra byggdes. I mitten av 1700-talet fanns här åtta frälse- och sju kronomjölkvarnar samt även en såg och en kniphammare, läser jag på Mjölby kommuns hemsida..

 Bild: Jörgen Auer
1902-1903 byggdes en kraftstation i närbelägna Knutsbro och Öjebro fick sin station anlagd 1910-1911 och då var det slut med det forsande vattnet och kvarnarna, läser jag. Sågen elektificierades och AB Knutsbro kraftstation byggde 1911 den elkvarn som var i drift ända fram till 1969. Kvarnen är i dag museum och har en utställning om byns historia.

Bild: Jörgen Auer
På hemväg från Öjebro gick det hett till, trots regnet. I alla fall såg jag röksignaler nära Mantorptravet. Strax därpå var jag hemma. Gick skyndsamt från bilen till huset. Blev ändå blöt. Och i morgon kommer mera regn får vi hoppas.

Inga kommentarer: