torsdag 9 mars 2017

Tre dagar, tre fåglar

 Bild: Jörgen Auer
Domherren här är fotad från vår altandörr. Ett sällskap har varit hos oss ett par månader nu. Fem eller sex par är de. Främst har de delat middagsbord med en koltrast och några pilfinkar. Men även talgoxe och blåmes tar gärna för sig.

 Bild: Jörgen Auer
Och bara för någon dag sedan dök säsongens första gulsparv upp. De som var så talrika för ett par år sedan. När jag såg den nu blev jag osäker och frågade min gode vän, fågelskådaren Claes Nilsson vad det var för en gynnare som hälsade på. Claes svarade: Gulsparven minskar överallt och har gjort så under ganska lång tid. Det moderna jordbruket där allt ska vara så rent och snyggt hos bönderna passar inte dem. Eftersom jag även hade en fråga om grönfinkens frånvaro svarade han: Den har minskat mycket de senaste åren på grund av en sjukdom som heter gulknopp.

Bild: Jörgen Auer
Den här sidensvansen dök också upp för några dagar sedan. Till synes ensam. Blev den kvar när alla de andra lämnade rönnbärsträdet? Satt den då kvar och mumsade och somnade? Och när den vaknade var alla de andra försvunna? Jag vet inte. Men den är i alla fall fin att titta på.

Inga kommentarer: