lördag 27 februari 2016

Det strålar om Mjärdevi

 Bild: Jörgen Auer
Vad sjutton är det som lyser mellan träden långt där framför oss?
 Bild: Jörgen Auer
Aha! Det är ju den nedåtgående solen som skiner på Mjärdevi center, den vackra och spännande byggnad som stod färdig 2004 efter två års arbete. Byggherre vad Sankt Kors Fastighets AB och arkitekt bakom verket var Lund & Valentin i Göteborg AB. Byggnaden består egentligen av två huskroppar, en lutande tolvvåningars höghusdel och en låghusdel.
 Bild: Jörgen Auer
Ju närmare man kommer så här sen eftermiddag desto mindre ser man av solens bländverk. Men man ser ju i alla fall hur snygg och imponerande byggnaden är även på nära håll. Ett land- och kännemärke för Mjärdevi.
 Bild: Jörgen Auer
Det var 1983 som Linköpings kommun beslutade att öppna Mjärdeviområdet för en teknikpark som kom igång 1984. Många företag och forskare närde en önskan om att knyta närmare kontakt med universitetet. 1989-1990 byggdes Collegium som en mötes- och rekreationsplats och ungefär 1 000 personer jobbade i området. Mjärdevi växte så det knakade.
Fem år senare var antalet anställda i Mjärdevi Science Park 3 000 personer.
2004 öppnades det omtalade och annorlunda Mjärdevi Center och året därpå fanns 210 företag i området med 4 500 anställda.
I dag då? Jo, nu finns det 6 000 anställda och 260 företag som fördelar sig på 190 000 kvadratmeter lokalyta. De flesta som jobbar här kommer direkt från forskningen vid Linköpings universitet, eller har starka kopplingar till densamma.
Enligt hemsidan jobbar här i Mjärdevi Science Park "de främsta i branschen, kanske landets skickligaste IT-personer". 

Inga kommentarer: