måndag 1 februari 2016

Vad gjorde Zacheus i Transvaal?

Målarnas brev
 Jag vet inte om ni som läser Corren har sett det här brevet, daterat 23 november 1901? Brevet och/eller text om det har även publicerats i några andra svenska tidningar, bland dem Lysekilsposten och Helsingborgs Dagblad. Även Aftonbladet har haft en kortare version om brevet som undertecknades av sju målare för 115 år sedan och gömdes i Lysekils kyrka.
 Correns sida om brevet
Det är ingen hemlig skatt eller något annat märkvärdigt med brevet. De sju målarna hade bara en önskan om att när brevet en gång skulle hittas så ville de väldigt gärna att det också publicerades i tidningar med utgivning på de orter som de härstammade från. Lite gulligt, kan tyckas. Och på den vägen är det. Jag skrev versionen till Corren och släktforskare som jag är så tog jag naturligtvis reda på lite om målaren från Skänninge som visade sig heta Leonard Zacheus Olsson. Zacheus, alltså. Inte Leonard J Olsson som andra tror att det står. Nej, tittar man i födelseboken för 1872 så döps han Leonard Zacheus.
Notering i församlingsbok för Falköping
Tyvärr hinner man inte söka så mycket som man vill när man bara har någon timme eller två på sig. Därför har jag fortsatta leta. Och i dag ser jag att denne måleriarbetare som avled i Göteborg 1950 även hann med att utvandra till Sydafrika (Transvaal) 1903, varifrån han återkom 1908 och bosatte sig i Ögryte församling i Göteborg.
Vad gjorde han i Transvaal? Där hade ju Andra Boerkriget nyligen avslutats (1902) efter två och ett halvt års strider. Ja, det vet jag inte än och får kanske aldrig veta. Men lite kul är det ändå att försöka ta reda på vad Leonard Zacheus Olsson gjorde där.
Så kanske att jag återkommer i ärendet.

Inga kommentarer: