torsdag 29 december 2016

Ja, precis så väver vi

 Läst i dag: Så väver vi, en bok utgiven 1949 och utarbetad av YFA-Holmen Bomull i Norrköping i samarbete med Esselte Reklam och som det står: tryckt i bok- och djuptryck på gravyrpapper, med 26 färgbilagor i 6-7 färgers offset på glättat skrivpapper av Esselte AB. Bokens omslagsbild är efter en målning av Albin Amelin.
 En härlig bok, måste jag tillstå. Med utomordentligt pedagogiska teckningar och kartor om en numera svunnen tid i Norrköpings industrihistoria. Som den här, med Strykjärnet-området i rött i bildens mitt och med Motala ström ringlande genom staden. Här är jag hemmastadd med området och även intresserad av ämnet eftersom min farfar Nils Auer (1896-1973) arbetade här några år och faktiskt var chef på Holmens Bomullsavdelning på Laxholmen (förberedningen) just i Strykjärnet 1/11 1935 till 19/8 1937. Samtidigt var han det även på Bergs Väveri som Holmen tagit över redan 1908.


På tal om förberedningen så visas den så här tydligt och fint (dock inte med så suddig text som min mobilkamera tyvärr ger sken av). Tecknare var Sven-Åke Blomberg, anställd på Esselte som reklamtecknare.
Blomberg var född 1903 i Lindesberg och avled 1984 i Stockholm. På Wikipedia läser jag att han vid sidan av sitt arbete som tecknare ansvarade för den konstnärliga utformningen av ett flertal utställningar, bland annat Stockholmsutställningens specialhall.

Inga kommentarer: