onsdag 28 december 2016

När Sullivan vann 1889

 
Avfotat från dataskärmen 
Ledighet kan ägnas åt mycket. Som släktforskning, till exempel. Mycket hittar man och väldigt mycket hittar man inte. Men väldigt ofta händer det att man träffar på sådan material som inte har ett dugg med släkten att göra, men som får en att läsa och undra i alla fall.
Som när jag tittade igenom Svenska Tribunen, en av otroligt många tidningar på svenska för utvandrare till Amerika. Eller rättare sagt för svenska invandrare i USA. Det här numret är från 11 juli 1889.

Avfotat från dataskärmen
Den här notisen är väl rolig? Eller hemsk. Och väldigt avslöjande för vad redaktören tyckte om boxning. Eller knytnävskamp som han skrev. Att det var en stor match gällande vem som kunde anses som världens bäste brydde man sig inte om. I stället tyckte redaktören att de båda kämparna gärna kunde "hamra varandra ofärdiga för lifstiden" så att Amerika blev fritt från sådana individer som fritt valde att mörbulta varandra i stället för att använda armarna i det så nyttiga arbetes tjänst.
Hur matchen gick? Sullivan vann på knockout i 75:e ronden av 80!
Om John Sullivan, The Boston strong boy, kan vidare i korthet sägas att han föddes 1858 och avled 59 år gammal 1918. Han är känd som den siste tungviktsvärldsmästaren utan handskar och hade titeln mellan februari 1882 och 1892. Sistnämnda år besegrades han 7 september av amerikanen James Corbett som vann på knock i rond 21.Matchen avverkades med handskar och i treminutersronder efter markisen av Queensberrys regler.
John Sullivan sattes i skola av sina föräldrar för att bli präst, men hoppade av studierna redan efter någon månad och blev basebollspelare. Och övergick senare till boxning.


Inga kommentarer: