onsdag 21 december 2016

Shirehästen nu i bokform

I dagens nummer av Corren berättar jag om den här boken, Shirehästen världens största hästras, skriven av Ing-Marie Pettersson på Fattiggården i Njölhult utanför Horn. Där driver hon och maken Roger Fattiggårdens Hästnöje och har turridningar, Bo på landet-verksamhet med allt vad det innebär av nöjen i skog och mark. Alldeles intill ligger till exempel Hemsjön där man kan fiska eller paddla. Eller bada.
Fattiggården föder upp shirehästar också. I nuläget har man 18 exemplar av denna enorma häst. Ett riktigt kraftpaket på tusen kilo och med en mankhöjd på så där 1,90. De varierar så klart i storlek och kan vara någonstans från 175 centimeter och uppåt. Det finns hästar som varit över två meter.
Nu har således Ing-Marie skrivit en bok om shirehästen. En riktigt fin och välgjord bok. Inte minst med väldigt många härliga bilder, de flesta tagna hemma i Njölhult eller hos Beridna högvakten i Stockholm. De senare av Jill Rogersdotter. Övriga av tiotalet andra personer.
Skriver gör Ing-Marie, Linköpingstjejen som efter jobb som marknadsansvarig på Securitas i Linköping gick in i väggen och behövde byta miljö. Den hittade hon och maken Roger 2002 utanför Horn i södra Östergötland.
Jag var på Fattiggården och besökte paret 2011 för ett reportage till Correns ridsportserie Ryktbart och det var med viss tvekan jag gick in i hagen för att hälsa på de stora hästarna som genast kom oss till mötes. De var hur snälla som helst. Under besöket på Fattiggården fick jag också känna på hur det känns att rida en av dem. Jag kan säga så här: högre har jag i alla fall aldrig suttit på en häst.

Inga kommentarer: