måndag 19 februari 2018

Kort visit på Johannisborg

 
 Bild: Jörgen Auer

Passade vid ett besök i Norrköping på att även göra en snabb visit till det som återstår av Johannisborgs slottsruin, inte så långt från centralstationen och Norra Promenaden. Verkligen synd att så lite finns kvar av 1600-talsbygget, beordrat av hertig Johan av Östergötland, son till Johan III. Tyvärr fick den unge hertigen aldrig se sitt bygge färdigt (1639) då han dog inte ens fyllda 29 år, 5 mars 1618.
Se även upplysningar om byggnadsverket på Statens Fastighetsverk som förvaltar området
Hertig Johan var son till Johan III och gifte sig med Maria Elisabet, dotter till Karl IX. På Johannisborg skulle de bo, var tanken. Slottet bestod ursprungligen av två byggnader med flyglar och var tre våningar högt, omgivet av vallgravar som bildade en femuddig stjärna. I juli 1719 brändes slottet ned av ryssarna, liksom mycket annat i det dåvarande Norrköping. Det som återstod av slottet användes senare till andra byggnader i staden och det porttorn vi i dag ser byggdes upp vid en restaurering 1934.

Bild: Jörgen Auer

Hertig Johan föddes 1589 på Uppsala slott och dog 1618 på Bråborg vid Bråviken. Han var son till Johan III och Gunilla Johansdotter (Bielke af Åkerö). Han var även hertig av Finland (1590-1606), och halvbror till Sigismund, brorson till Karl IX, kusin till Gustav II Adolf. Han gifte sig med 1612 med sin kusin Maria Elisabet (1596-1618). Äktenskapet förblev barnlöst.

Inga kommentarer: