måndag 26 februari 2018

Storfrämmande i Mantorp

Bild: Jörgen Auer

En bild i lila ton från parkeringen vid City gross i Mantorp. Inte dagsfärsk, men i alla fall från januari i år. Den visar en bilcontainerlast från danska storföretaget Maersk. 
Maersk Line är världens största containerrederi och har flera hundra fartyg (även tankfartyg), över 600! Men företaget kör på vägen också och har 306 kontor i 114 länder!
Koncernen heter A.P. Möller-Maersk A/S, har huvudkontor i Köpenhamn och är Nordens största privatägda företag (bara norska Statoil Asa är större), med 88 000 anställda. 
Så här skrev TT-Ritzau om storföretagets resultat 2017:
Danska rederijätten AP Möller Maersk, bland annat ägare av hamnbolaget APM Terminals som hamnat i konflikt med Hamnarbetareförbundet i Göteborg, redovisar en underliggande vinst på 356 miljoner dollar för helåret 2017, motsvarande 2,8 miljarder kronor.  Under 2016 blev det förlust.
I rederidelen Maersk Line steg omsättningen med 3,5 miljarder dollar till 24,3 miljarder dollar. Resultatet förbyttes från en stor förlust 2016 till en underliggande vinst på 511 miljoner dollar.
ANNONS
För hela koncernen steg omsättningen med 13 procent, enligt bokslutet.
För 2018 spår företagsledningen ett bättre år än de gångna åren.
Maersk Sverige med kontor i Göteborg har 114 anställda och omsatte 105 miljoner kronor 2016.

2 kommentarer:

Sven G sa...

Hej!
Intressant serie om långtradare.Har du en plan? Blir det en e-bok?
mvh
Sven Gustavsson

Auer sa...

Hej, Sven

Nej jag har ingen plan. Jag tyckte bara att det så otroligt många transporter ute på vägarna och började bli intresserad av var alla kommer ifrån. Lite terapi eller hobby blir det ju också över en sån här sak. Men den är inte så allvarligt menad, egentligen bara för att stilla egen undran.