söndag 26 maj 2019

Fantastiskt, Finland!


Bild från SVT
Finland gjorde det! Fantastiskt! Inte många trodde före VM att Finland skulle gå hela vägen i årets hockey-VM. Men så blev det och lagkaptenen Marko Anttila och hans kompisar (i ett lag som innehöll 18 VM-debutanter) vann finalen mot idel NHL-spelare i Kanada med 3-1. Anttila själv, med förflutet i Örebro i SHL där han höll till i fjärdekedjan, visade vägen genom att göra de båda första målen.

Bild från SVT
En annan stor hjälte var målvakten Kevin Lankinen som åter storspelade, liksom han gjorde i semifinalen mot Ryssland och kvartsfinalen mot Sverige. En hjälte och säkert blivande NHL-spelare i stället för att som i år tillbringa säsongen i East Coast Hockey League.
Under förbundskaptenen  Jukka Jalonens ledning och taktik visade Finland genom turneringens gång att vilja alla gånger slår klass. Onnea, Suomi. Grattis, Finland som nu tog sitt tredje VM-guld. Första gången var 1995 i Stockholm med svenske Curre Lindström som förbundskapten, andra 2011 i Bratislava och 2019 också i Bratislava, båda gångerna med Jukka Jalonen.

Inga kommentarer: