torsdag 26 november 2020

Backar i Mantorp?

Bild: Jörgen Auer
Det händer ibland att folk säger att Mantorp är alldeles platt. Det är fel. Lite uppför är det allt på en del platser på orten. Som här, Riksvägen upp. Det syns ju till och med att det lutar en aning. Och i skogen mellan Vifolkaskolan och Klämmestorpsskolan finns till och med en riktig backe! Eller som Correns Peter Mildaeus sa en gång till mig efter att ha varit och tränat på konstgräset i Mantorp, jag minns inte med vilket Linköpingslag, och då också fått order av tränaren att springa ett varv i skogen. Hur som helst, dagen efter kom Peter till mig och sa: jag visste inte att det finns berg i Mantorp! 
 
Bild: Jörgen Auer
Här är en annan nivåskillnad. Visserligen mer lutning än backe, men ändå! Det är grusvägen mellan travet och Veta kyrkby. Husen som anas till höger på bilden heter Örnsborg och är under renovering. Och den som promenerar Mantorp runt vet att området vid vattentornet ligger lite högre än järnvägen. Backiga gator är det däremot ont om. Visst lutar det något på Ekvägen, Yoldiavägen, Sockenvägen och Trumpetarevägen, men den enda gatan värd att nämna som backig är Högmarksvägen, nära Gulfmacken och Vifolkaskolan. Ja, samt fritidsområdet Dalen med en liten skid- och pulkabacke.

 
Bild: Jörgen Auer
På tal om gator. Jag undrar varför nya området Riddarängen, nu får gator med just namnet gata, som här på bilden Trongatan, när så gott som alla andra gator i Mantorp heter vägen, stigen eller gränd? Vi har länge bara haft två gator, Nejlikegatan och Kilängsgatan. Men nu får vi en hel drös till: Trongatan, Tornergatan, Plymgatan, Brynjegatan, Lansgatan och Rustningsgatan, alla med anknytning till riddare.

Bild: Jörgen Auer
På Magasinsvägen längs med järnvägen är det rakt och slätt. Och julfint. Vilket påminner mig om att jag måste börja plocka fram lite julpynt hemma. Julgardiner? Ja, kanske det. Och adventsstakar. Det är visserligen fara värt att julen för väldigt många blir den sämsta i mannaminne, med tanke på pandemin och de restriktioner och rekommendationer som kommer att gälla. Men det är förstås mycket roligare och trevligare att tänka och planera att julen ska bli som vanligt. Blir den inte det, ja då får vi ta hand om situationen när den uppstår, inte gå och grubbla på det nu. Pessimistiska grubblerier leder aldrig framåt.

Inga kommentarer: