tisdag 17 november 2020

Lite lätt om lyftaren Java

Från sok.se
I dag får jag för mig att skriva några rader om Anton Gustafsson, svensk olympier i extraspelen i Aten 1906 där han ingick i dragkampslaget som tog brons.  Egentligen var han tyngdlyftare, men startade inte i den tävlingen i Aten. Varför han inte startade, verkar vara bortglömt i dag.
Men varför skriver jag om denne man, född 1877 och död 1943?
Jo, för att jag satte mig att bläddra i Nordisk Familjeboks Sportlexikon, band 3, som avhandlar ord från flugvikt till hjärtstock. Och bland flera intressanta Gustavsson hittar jag Anton. Ja, du kan ju själv läsa här om skytten Algot Gustafsson, hopparen Allan Gustafsson och lyftaren Anton.


 Jag försöker hitta något mer om Anton och gör det via Arkiv Digital som har uppgifter om Befolkningen i Sverige mellan 1840 och 1947. Men innan det får jag hans fullständiga namn via Wikipedia som anger det till Johan Gustaf Anton Gustafsson. Smeknamnet var Java.
Sedan är det lätt. Jag vet både namnet och födelsedatum och hittar honom direkt via Arkiv Digital. Anton var född i Johannes församling i Stockholm, föräldrar var arbetskarlen Lars Johan Gustafsson och hans maka Anna Karolina Gustafsson Östberg, båda födda i Södermanland där jag hittar dem i Wallby.
Sedan googlar jag fram lite mer info om Anton. Hittar bland annat via Rötter en chat där han omnämns och någon har till och med hittat artiklar om honom i tidningar. Svenska Dagbladet är källan och en kort notis från 1913-11-20 berättar att han finns i New York:
Förre innehavaren av kafé Java vid Hötorget, sedermera restaurang Linnéa på Hornsgatan, atleten Anton Gustafson som för några år sedan vände fosterlandet ryggen, har i hörnet av Fifth Avenue och 50:th Street i Brooklyn öppnat ett "kafé olympic", Gustafson var under åren 1903-1909 mästare i svensk viktlyftning.
Sedan finns där en till. Från 1944. Där står om svenskens död 1943-11-16:
Den världsbekante tyngdlyftaren Anton Gustafson har enligt ingången underrättelse avlidit i Madison, Wisconsin...
... Närmaste anhörige i Sverige uppges vara två söner. Den avlidne efterlämnar inte någon kontant kvarlåtenskap. Däremot finns ett antal medaljer, som Gustafson erövrat vid tävlingar...

Inga kommentarer: