torsdag 5 november 2020

Tre vackra konstverk

Bild: Jörgen Auer
Soligt, blåsigt, och vackert. Så sammanfattar jag torsdagen som inleddes med en promenad. Var det tiotusende gången? Jag vet inte, antalet är nog betydligt större, så visst kan man påstå att jag har gått långt här på jorden. Bilden är tagen utanför Mantorp vid Kyrkorp mellan Veta kyrka och Klämmestorps gård och visar väl hur vacker naturen kan vara, utan vare sig solnedgång eller sjö och månsken. 

Bild: Jörgen Auer
En som har gått långt är också konstnären Gunnar Gebbe Björkman. Inte minst i sin yrkesutövning. Ja, jäklar som han kan måla. Jag är djupt imponerad. Eller sjukt som det lär heta numera. I dag var sista dagen för hans utställning på Galleri R i Linköping. Här är bild på hans fantastiska "Krispig april",  vackert inramad i mörk ek. Visst har du sett det där på Omberg, Gebbe? Om jag hade råd skulle jag köpa verket. Så vacker! Och ja, den är ännu vackrare i verkligheten än på min bild. 
Till Galleri R på Ågatan kommer snart en annan favorit, Caroline af Ugglas. Vernissage lördag 21 november och söndag 22 november. Caroline är där under lördagen.

Bild: Jörgen Auer
När jag ändå var i Linköping tog jag en liten promenad också. Så klart! Det var inte många människor ute och på parkeringshuset Baggen fanns det 250 lediga platser! (av 384). 
Tänk att den här lilla gatstumpen en gång var en betydande gata i Linköping. Det är återstoden av Gamla Storgatan som enligt en skylt var huvudstråk mellan torget (Stora torget) och biskopsgården/slottet under medeltiden. När den nuvarande Storgatan anlades på 1650-talet, lades den gamla kullerstensgatan igen. Byggnaden till vänster är gamla gymnasiet, nuvarande Församlingshemmet, med anor från 1200-talet, men naturligtvis renoverat flera gånger sedan dess.
Både huset och gatan är så fina. Kram, huset, kram, gatan.

Inga kommentarer: