måndag 30 november 2020

Så fint här är, sa Birger jarl

Bild: Jörgen Auer
 Här tänkte och ville jag skriva nåt intelligent. Men kunde inte. Det är nåt jag saknar för att kunna skriva så. Du som läser det här vet nog, men behöver inte berätta för mig. Jag vill inte veta. 
Däremot kan jag skriva att det varit första advent. För det är sant. För mig är första advent liktydigt med att plocka fram ljusstakar i fönstren också. Kom inte än jul, men kom ljus. 

Bild från Svt
Gårdagen var en stor svensk sportslig dag. Skidskytten Hanna Öberg vann sålunda en världscuptävling i grenen Sprint och bakom henne fanns ytterligare svenskor bland topp fem.  Så fint de åkte och så bra de sköt. Kul. Även på herrsidan visade svenskarna upp sig. Sebastian Samuelsson tvåa och Martin Ponsiluoma trea. Nästan kusligt bra, ju.
På skidor var det en hel drös svenska längdåkartjejer som var med och satte färg på en jaktstart i världscupen. Åt fantastiska norskan Therese Johaug fanns dock inget att göra. Men sen hade fyra svenskor bra häng på pallplatser, men slutade efter en krasch trea, fyra, sexa, sjua. Och då var inte Charlotte Kalla med. 

Bild: Jörgen Auer
Även första advent var jag naturligtvis ute och promenerade. Fattas bara annat. Jag går ju varje dag. Men i dag stannade jag vid Veta kyrka och gick in eftersom det stod välkommen på en skylt. Inne i stenkyrkan med sina äldsta delar (östra koret) från 1100-talet fick jag en trevlig pratstund med församlingsherden Sara Olofsson och Malin Nilsson, församlingspedagog i Folkungabygdens pastorat. 
"Hej, hej! Det är så fint här", började jag

Bild: Jörgen Auer
Alltså: 1100-talet! Det är väldigt länge sedan. Målningen av Sankt Göran och draken målades dock inte då, utan 1588 (jaså, så sent?). Men 1100? Det är 900 år sedan. Hur mycket har inte hänt sedan dess? Och tänk så många människor som varit inne i kyrkan under dessa 900 år. Så många som begravts här, gift sig, döpts. Så många som har lyssnat på gudstjänster och suttit i bänkarna och skämts över de synder de begått. Och alla som fått tröst här! Sjungit psalmer. Ja, och så vi som haft vägarna förbi. Exakt var vägen gick för 900 år sen vet nog ingen. Men den måste ju ha gått i närheten. 1100-talet! Jag har svårt att ta till mig det. Till och med före Birger jarl som levde på 1200-talet. Kanske red denne Bjälboson förbi här på väg mot Stockholm, vars grundare han påstås vara. Eller på hemväg från krigsinsatser i Finland för att fira jul med mor Ingrid. Kanske stannade han rent av en gång och gick in i Veta kyrka, precis som jag.  
"God dag! Så fint här är."

Inga kommentarer: