söndag 3 juli 2022

Föll i Mölkky

Satana perkele.
Jag hade inte min bästa dag i det roliga finska spelet Mölkky utan tappade flera gånger såväl koncentration som kastpinne. 
Som tur var så avbröts pågående match för lunch och glömdes sedan bort.
Hade Mölkky funnits med på SM-veckan i Linköping hade jag försökt att kvala in. 
Fast spelet borde passa erfarna boulespelare bäst, de som är experter på att krocka de andra små stålkloten. För spelet går ut på att räkna ihop poängen för de käglor man slår ned. Får man ned endast en i ett kast så noteras man för den poäng som står på den omkullslagna käglan. Råkar man slå ned två eller fler av de tolv källorna så räknas antalet käglor som slås ned.
Först till poängsumman 50 vinner. Men, och här kommer en varning, ta inte ut något i förskott om du ligger i ledning och har 50 inom räckhåll - man måste nämligen få summan 50 exakt. Står man t ex på 42 och bara har åtta poäng kvar, men får ner endast en kägla som, låt oss säga är en nia, ja då får du ju 51 och räknas som "tjock" i spelet och straffas för det med att tvingas starta om från 25 poäng. Då försämrar man sina segerchanser betydligt.
Å andra sidan: varför måste man vinna? Räcker det inte med att delta och vara glad över sällskapsspelets sociala funktion?
Nej. 

 

Inga kommentarer: