lördag 26 november 2022

Hallarna var behållningen

Bild: Jörgen Auer
Sandgatan i Norrköping är inte världens vackraste gata, inte Norrköpings heller. Men utsikten bort mot Rådhuset är fin. Jag hade sällskap av dottern Pernilla till Norrköping i dag. Vi ville se Östgötateaterns loppisförsäljning av gammal rekvisita. Men besöket på teatern blev en besvikelse. Det var sannerligen inte många grejer att välja på. Visst, det fanns några fina peruker. Men i övrigt? Nej. Dock tackar vi för glögg och pepparkakor.

Bild: Jörgen Auer
Vi skulle äta lunch också. Tog vägen genom Knäppingsborgs vackra kvarter som så här i adventstider har blivit försett med granskog, innan vi letade oss fram, nej, letade gjorde vi inte, vi visste att vi ville till Mocca Deli på Tunnbindaregatan. Mycket folk, som alltid, men vi åt gott.

Bild: Jörgen Auer
Det bestående minnet av dagens Norrköpingsbesök (jag har för övrigt varit i den vackra staden tre gånger den här veckan) blev vårt besök i Kulturkvarteret Hallarna där vi särskilt uppskattade de av Jan Stenmark utförda verken från 2015. Han är rolig, Stenmark.

Bild: Jörgen Auer
Jag har varit här tidigare och redan vid förra besöket gillade jag Camilla Lothigius färgglada verk Bollop med en massa bollar i glasfiberarmerad polyester staplade på varandra, på väg mot höjderna.

Bild: Jörgen Auer
Äh, när jag ändå håller på kan jag väl visa fler verk av bildkonstnären Jan Stenmark, som för övrigt är född och uppvuxen i Norrköping.

Bild: Jörgen Auer
Jag avslutar det här Norrköpingsinlägget med något av det jag började med, Rådhuset. Bilden är veckogammal, Norrköpings Rådhus (i dag kommunhus) ännu äldre förstås, närmare bestämt invigt 1910 vid Tyska torget. Arkitekten bakom verket var Isak Gustaf Clason, samme man som ritade Nordiska museet i Stockholm.
Varför har jag presenterat så många inlägg om Norrköping? 
För att jag precis som Jan Stenmark är född och uppvuxen i stan. 

Inga kommentarer: