onsdag 26 maj 2021

En dag för släktforskning

Bild: Jörgen Auer
Onsdagens ihärdiga regnande (nej, bilden är inte från i dag) betydde att många av oss som inte har varken skola eller arbete att försöka ta oss till stannade hemma och inomhus. Jag släktforskade via Arkiv Digital.
Så många namn som rullar förbi en släktforskares ögon. Väldigt ofta är det också samma namn vareviga gång man sätter sig vid datorn, trots att det är olika personer och århundraden: för en som söker efter anförvanter i Sverige kan det röra sig om Stina, Anders, Olof, Anna, Nils, Erik, Jonas, Karin, Elisabet, Johan, Per, Gustav, Lisa, Kerstin, Kristin, Maria, Britta, Lars, Carl, Kajsa, Sara och de heter Johansson, Larsson, Persson, Jonsson, Nilsson, Andersson, eller för all del Johansdotter, Larsdotter, Persdotter, Jonsdotter, Nilsdotter, Andersdotter i efternamn. Och man blandar ihop dem. I alla fall jag. Anders Jonsson är son till en Jonas Andersson som är son till Anders Jonsson, son till Jonas Andersson, son till Anders Jonsson, son till Jonas Andersson, son till Anders Jönsson. Jag blir jätteglad åt Jöns.
Likaså gläds jag när det dyker upp en Wilhelm här  och en Hemming där, Isak, Erland, Abraham, Albertina, Ragnhild och Verner Emanuel är också trevliga att möta. Samt efternamn som Hasselgren, Hertell, Forsberg och alla andra som inte är de "gamla vanliga" namnen.
Å andra sidan blir jag lite betryckt och fundersam när man läser om somliga anor att de var "orkeslösa", "utfattiga", "ofärdiga", "fattighjon". Hur hade de det? Jag försöker föreställa mig en utfattig och åldrande människa på fattighuset på 1700-talet. 
Och de som var utfattiga, men bara i 40-årsåldern! Hur levde de?
Tänk om de kunde se mig nu där jag sitter och äter glass med banan och chokladbitar i.

Inga kommentarer: