fredag 7 maj 2021

Förtrollad av Linderholm


Bild: Jörgen Auer
Värme, skönhet, ömsinthet, sinnlighet, vänskap, kärlek, allt vad de mjuka värdena inom mig trånar efter, det är vad jag tycker att konstnären och formgivaren Emilia Linderholms vackra verk utstrålar. Men också mod och styrka. Hennes fantastiska färger och kontraster fångar mig och vill säga något, men exakt vad uppfattar jag inte; jag har nog med att njuta och ta för mig av all ögongodis.
 
Bild: Jörgen Auer
I dag (och lördag) är det vernissage på hennes utställning Färg & Frihet på Galleri Melefors i Linköping, en utställning som pågår 7-22 maj. Jag var där en halvtimme i dag och ja, jag höll avstånd. Tyvärr var inte Emilia själv där just då, men hon kommer att vara på plats under lördagens vernissage 11-15. Jag är tämligen säker på att den som tar sig tid att titta på hennes målningar - och glaskonst - blir lika förtjust som jag. Eller ska man kalla det förförd? Nej, förtrollad.

Bild: Jörgen Auer
Se bara på de här tre levnadsglada kvinnorna. Hur de liksom böljar fram över salsgolvet, eller var de nu befinner sig i oljemålningen "Låt oss leva lite till". Underbar! Det är nåt Emilia gör med färgerna som fascinerar: hur de liksom smälter i varandra och poängterar att det är tre väninnor som roar sig, som njuter av kvällen och livet. Tar för sig. 

Bild: Jörgen Auer
Åh, vilken oerhört vacker tavla! Vilken klänning! Och se glaskonsten! Så är det nämligen att Emilia Linderholms vackra tavelklänningar numera även finns i glasform, detta i ett samarbete med Orranäs glasbruk som finns i Orrefors Park. 
Om jag köpte något? Mmm. En litografi med mörkt blå klänning och med stänk av alla andra färger runt omkring. På tal om alla färger så går inte all hennes konst i gult och ljusblått. Nej, den finns i rött, grönt, ja allt. Några verk är spännande svarta och mörkblå, både tavlor och glas. Naturligtvis otroligt vackra och betagande även de. 
Art by Emilia Linderholm finns på Facebook och hennes vackra hemsida heter emilialinderholm.com

Inga kommentarer: