onsdag 29 januari 2014

Cnorren: Hallen Gyllene Cnorren

2010-12-03 publicerades den här krönikan på Correns sportsidor och även på Corren.se liksom här i bloggen. Men det kan väl vara på sin plats att den kommer en gång till. Den är lite aktuell eftersom den handlar om hemlösa. Att den heter som den gör beror på att julkalendern i teve det året hette Hotellet Gyllene Knorren.  

Det var en gång en familj som inte hade någonstans att bo. Det var syskonen Lisa och Hugo och deras mamma Kajsa och pappa Danne. Men, en dag hittade de ett i deras tycke alldeles fantastiskt bra ställe att bo på. Eller i. De hittade en sporthall.
I sporthallen fanns det flera stora omklädningsrum, med två toaletter i varje och med var sitt duschrum så stora att hela familjen kunde duscha allihop på en och samma gång, ja de kunde bjuda in flera kompisar och ha duschparty. Men - det fanns några problem, och inte så små. För ibland när de varit ute på stan och handlat eller varit i skogen och plockat lingon, ja då var hela sporthallen låst när de kom tillbaka. Och ibland var det fullt av folk i rummen och skrik och skrän: SKA VI TA'ROM - JAA! VILKA ÄR BÄST? - VII!, så kunde det låta, och det kunde hända att de som kom in och satt i rummen bar sig väldigt dumt åt, de slängde skor och konstiga klubbor i väggen så det sjöng om det och skrek de hemskaste saker man kan tänka sig. Jaa,precis så där som du tänkte nu när du läste det här - fast värre.
Familjen lärde sig snabbt vilka tider som gällde i sporthallen, lärde sig när det låstes och låstes upp, de visste när de olika idrottslagen tränade och spelade matcher och de visste när rummen och hela hallen skulle städas och flyttade runt varefter. Familjen såg mycket idrott: innebandy, handboll, och volleyboll. De såg boxning nere i en lokal i källaren, och de såg träningspass i aerobics.
Barnen hejade på alla: tjena Marcus, hej Jocke, bra skott i går Adam, hur lång är du Carl?, gjorde det ont när du räddade med näsan Rosanna?
Familjen stortrivdes och gjorde sig hemmastadd. Man pyntade i hallen och vaktmästarna sa ingenting om det eftersom de trodde att det var Kultur- och fritidskontoret som snyggade till, kontoret å sin sida trodde det var vaktmästarna. Alla var överens om att det såg mycket trevligt ut med blomsterarrangemang på den lilla pressläktaren och bakom handbollsmålen. Hela sporthallen blev så fin och trivsam att Kommunen fick första pris i den landsomfattande tävlingen "Årets idrottshall" och alla myndigheter och nämnder och tjänstemän och anställda berömde varandra. Att det var familjens förtjänst visste ingen. Ingen visste ju att familjen fanns.
Nu till jul vill familjen sätta extra piff på sin och andras tillvaro i sporthallen och har så här i kalendertider därför satt upp meterhöga vackert gyllene bokstäver på hallens tak - Hallen Gyllene Cnorren.
Så otroligt fint, sa kommunstyrelsen ordförande i sitt ovanligt korta jultal. Fantastiskt vackert, menade borgmästaren ärligt, jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv, sa han som skriver Cnorren i Corren.
JÖRGEN AUER

Inga kommentarer: