söndag 5 januari 2014

Det blev Maamme

 Söndagen gick i idrottens tecken. Till att böja med såg vi på Tour de Ski, med två norska segrar, hann med lite skidskytte och sen var det ishockey. Där såg vi Ryssland ta bronset i JVM efter seger mot Kanada. Sen skulle vi se Sverige ta guld var det tänkt. Men: här avgör Finlands mycket skicklige back Rasmus Ristolainen JVM-finalen mot storfavoriten Sverige när han i förlängningen lyckas överlista svenske målvakten Oscar Dansk och göra 3-2.
Trots enormt svenskt puckinnehav i matchen blev det alltså Finland som tog guldet, landets tredje i JVM-historien, det senaste 1998. Finland försvarade sig suveränt mot ett anfallsmässigt starkt Sverige och hade också en fantastisk målvakt i Juuse Saros. Märkligt nog var det egentligen först i förlängningsperioden som finnarna hittade bra spel framåt och skapade då nästan fler chanser än under de övriga tre perioderna. Det var ett gäng glada hockeyspelare som sen fick vråla Maamme, som den finska nationalsången heter (Vårt land).
Jag gillar den. Kanske för att jag har finskt blod i ådrorna efter min farfar som kom från Finland och blev svensk medborgare 1920. Men Maame är vacker även utan släktband.

Inga kommentarer: