fredag 24 januari 2014

Cnorren: Mix - en bågskytt för mig

I april för fyra år sedan fick jag anledning att besöka Studio Fitness i Linköping. Jag var van att gå dit eftersom jag tränade där. Men den där dagen 2010 var det för att träffa bågskytten Mix Haxholm som jag hade träffat nio år tidigare och blivit djupt imponerad av. Både av hennes ambition och tävlingsresultat, men lika mycket av hennes glada skratt och positiva livssyn. Nu var hon i Linköping för att berätta om sitt liv och sitt jobb som säljare och marknadsförare på Proteinfabrikken. 
2010-04-22 publicerades det här kåseriet i Corren - dock utan bild.


Arkivbild 2010: Jörgen Auer

Säg fotboll eller hockey och hundratals bilder kommer för mig. Jag ser lag, matcher, spelare, planer,
och resultat framför mig. Men säg bågskytte: vad ser jag då?
Jo, Robin Hood (som unge Jörgen lekte att han var), indianer (Geronimo, Crazy Horse, Sitting Bull, alla de som jag också lekte att jag var) och Magnus Petersson (OS-silver 1996) som jag däremot inte lekte att jag var, jag var ju vuxen då. Men mest tänker jag på Mix Haxholm.
Konståkningsflickan som bytte sport och blev landslagsskytt med båge för både Thailand och Sverige och som hade OS i så klart sikte att hon nästan bara behövde skjuta mitt i prick ett par gånger till. Jag träffade henne på idrottsplatsen Grosvad 2001 när hon stod och sköt pil efter pil mitt i och var så smittande glad att jag och fotografen Jarl Asklund inte slutade le förrän flera veckor efteråt.
Så blev hon Miss Thailand och OS-satsningen kom av sig. Tror jag det, för ett sådant äventyr dyker sällan eller aldrig upp för en bågskytt. För någon idrottare.
Mix Haxholm valde äventyret och försvann till Thailand. Nu är hon tillbaka i Sverige, har hittat man och jobb, och vill satsa mot OS på nytt. Men inte än, mot OS 2016. Nu har hon så bra jobb och vill ge jobbet en chans. Och hon vill sjunga och träna och leva. Hon vill vara.
Hon ler och skrattar mycket när hon pratar och glädjen sprider sig - det är som en segerintervju fastän hon inte har vunnit.
Eller har hon?
JÖRGEN AUER

Inga kommentarer: