tisdag 14 januari 2014

Måste bara nämna mustangerna

Avfotograferat från Facebook
Jag kände att jag bara var tvungen att skriva något även på min blogg (liksom jag gjort på Facebook) om denna fantastiska skulptur i Irving, Texas, kallad The Mustangs of las Colinas. 
Skaparen heter Robert Glen, född 1940 i Nairobi där han fortfarande bor. Glen fick det här uppdraget 1976 och gruppen om nio hästar stod/sprang klar 1984 på William Square Plaza i Irving som är en stad med runt 220 000 invånare i Texas. Att man ville ha just mustanger beror på att de tillhör en hästras som utvecklades just i USA. De är förvildade och rasen tillkom från tama hästar (ättlingar till dem som spanjorerna förde in i landet på 1500-talet) som sedan förvildats. Även i dag finns det vilda mustanger i reservat i USA. De är skyddade enligt lag.
Den som vill veta mer om mustanger kan läsa på http://mustanger.se eller hos Svenska Kiger & Mustangföreningen http://www.skim.nu.
Mer om Robert Glen hittar man bland annat på här. Här ska bara sägas att andra verk av honom bland annat finns att beskåda i San José, Kalifornien, samt förstås i Nairobi.  

Inga kommentarer: