tisdag 8 december 2015

Kul besök i medeltiden

 Bild: Jörgen Auer
Vilken trevlig upplevelse det var att besöka Svaneholms borgruin i Västra Harg. Vid Kilarpssjön. Jag får nästan skämmas för att jag inte tagit mig tid förut att besöka ruinen. Kanske har den legat för nära? Hur som helst är den här borgen från 1300-talet värd ett besök, ja flera.
 Bild: Jörgen Auer
Det finns inte så många så här pass välbevarade borgrester från äldre medeltid bevarade i Sverige. Och nog undrar man lite över varför i all sin dar man lät bygga en borg här: på en ö i Kilarpssjön i Västra Harg. Det är ju inte precis någon större metropol och har aldrig varit.
 Bild: Jörgen Auer
Men vägarna och stigarna på 1300-talet gick inte direkt där de går i dag. Kanske var det rent av en bra plats att bygga en försvarsborg på. På en informationstavla vid parkeringen några hundra meter från ruinen kan man läsa att tyska knektar tog över borgen år 1364. Antagligen några av de 1 600 tyskar som följde den blivande kungen Albrekt av Mecklenburg på färden från Tyskland mot Stockholm. Albrekt var gift med den tidigare kungen Magnus Erikssons syster Eufemia och valdes till svensk kung 1364 vid Mora sten utanför Uppsala.
 Bild: Jörgen Auer
På tal om sten så finns det om sådana vid Svaneholm. Dels i de fem meter tjocka tornväggarna, dels runt om i hela området, så även i vallgravarnas nu gräsbevuxna slänter.
 Bild: Jörgen Auer
Kilarpssjön är inte stor, men har varit större och när borgen byggdes så skedde det på en ö i sjön. Intressant var som sagt besöket och jag tänker åka tillbaka hit fler gånger. Till våren blir nästa gång.
 

Inga kommentarer: