måndag 24 oktober 2016

Härliga bilder i östgötabok från 1937!

 Vilken fantastisk bild! Från 1908 och DM i friidrott på Motalas nyinvigda löparbanor som inte precis var av dagens beskaffenhet. Fyra man från IFK Norrköping ser det ut att vara som gissningsvis springer 100 meter. Vad de heter framgår dock inte av bildtexten tyvärr, inte heller vad fotografen till den actionfyllda och rykande bilden heter.

 Däremot vet man vad boken som bilden finns i heter. Det är den här: Östergötlands Idrottsförbunds jubileumsskrift 1937 då förbundet fyllde 30 år.

En som också var med på bild var medeldistansaren och IFK-aren Georg Petersson, en av Sveriges bästa löpare i början av 1900-talet och OS-löpare i London 1908.

Den här fina då! Propagandasimningen Strömsimningen i Norrköping 1920. Visst är det väl utanför dagens Grand hotell och Hamngatan som bilden är tagen?

Här vet man med säkerhet var bilden är tagen. Från Fleminggatan ut mot Strömsholmen och roddklubbens 1932 byggda klubbhus som faktiskt fortfarande pryder sin plats.

Den här bilden gillar jag också skarpt. Den föreställer Alice Karlsson från IFK Norrköping när hon vinner DM 1936. Från samma år var hennes distriktsrekord på 5,04 meter. Som märks är det mycket IFK på bilderna, vilket inte är så konstigt. IFK var tidigt en av Sveriges bästa friidrottsklubbar med massor av duktiga löpare, hoppare och kastare.

Inga kommentarer: