tisdag 4 oktober 2016

Njuter av Filippas glas

 
 Bild: Jörgen Auer
Det var en sån där dag då vi inte hade nåt att göra. Sån lyx drabbas vi äldre medelklassmänniskor i landet Lagom av ibland. Vad skulle vi ta oss till?
Vi gjorde Vadstena. Bara för att vi ville. Och kunde. Promenerade. Åt en god lunch på Köket. Gick in och ut i några butiker. Bland dem Tre systrar och Ögontröst.
 Bild: Jörgen Auer
Det var ganska kallt och blåsigt mitt på dan i dag. Därför passade det bra att gå in i Klosterkyrkan en stund. Kanske var vi här på skolresa en gång för mer än ett halvsekel sedan.
 Bild: Jörgen Auer
Kyrkor har så mycket. Många av dem har fantastiska fönster. Som klosterkyrkan. Helt underbara.
 Bild: Jörgen Auer
 Det här visar Filippa, drottning av Danmark, Norge och Sverige. Drottning av Sverige mellan 26 oktober 1406 och 5 januari 1430. Den stackars engelska prinsessan var bara 12 år när hon tvingades gifta sig med 24-årige Erik av Pommern som var svensk kung 1396-1434.  Dessutom kung av Norge och Danmark.
Hennes koppling till Vadstena? Jo, hon bodde där ibland och blev medsyster i klostret. Under slutet av sin levnad vårdades hon i klostret och begravdes i Sankt Annas kor i kyrkan.
Reinhold Callmander, "svenska glasmåleriets fader" utförde den i mitt tycke verkligt utsökta glasmålningen av Filippa i Vadstenas klosterkyrka på 1890-talet.
Bild: Jörgen Auer
Så var vi varma nog att gå tillbaka till bilen vid slottet. Det blåste snålt från Vättern, men vinden lugnade sig lite på de två timmar vi var där.
Lagom som vi lämnade Vadstena sprack molnbarriären upp rejält och i solsken anlände vi till Motala för lite loppisbesök.
Sedan? Ja, sedan åkte vi hem och jag skrev det här.
I morron? Det vete fan.

Inga kommentarer: