torsdag 20 oktober 2016

Vem var Gisela Mauermayer?

Bild ur Nordisk familjeboks sportlexikon 1942
Ibland får jag för mig att titta i gamla lexikon. Jag tycker det är kul att läsa om idrottare före min tid. Intressant.
I Nordisk familjeboks sportlexikon från 1942 hittar jag till exempel den här bilden på en Gisela Mauermayer, tysk friidrottare som bland annat vann guld i diskus vid OS 1936. Samma år höll hon också världsrekorden i diskus, kula och femkamp och satte under sin karriär tio världsrekord.
Jag vill veta mer och googlar på hennes namn. Hittar nedanstående på Sports Reference:
Efter andra världskriget fick dock Mauermayer problem. Hon hade nämligen varit medlem i Nationalsocialistiska partiet sedan 1932 och fick inte jobba kvar som den idrottslärare hon varit i München. I stället utbildade hon sig biolog och fick jobb som bibliotekschef vid Zoologiska statsbiblioteket i München mellan 1954 och 1975.
Vid OS i Helsingfors 1952 var hon med som ledare och rådgivare åt de västtyska friidrottarna. Under många år var hon även medlem i den tyska olympiska kommittén.

1986 gjorde tyska tidningen Der Spiegel en intervju med den forna OS-guldmedaljören i diskus. Hon sa bland annat att hon vid tiden för Berlin-OS och under förberedelserna kände en stor ära att få representera Tyskland, och att hennes största minne från spelen inte var hennes egen seger utan det ögonblick när den siste fackelbäraren, löparen Fritz Schilgen inför ett fullsatt Olympiastadion tände den olympiska elden.
Hon fick också en fråga om mötet med Adolf Hitler vid prisutdelningen.
"Han sa bara: Det har ni gjort underbart".
 Gisela Mauernayer föddes 1913 och dog 81 år gammal 1995.

Källa: Der Spiegel 31/1986, Sports Reference/olympic sports och Nordisk familjeboks sportlexikon.


Inga kommentarer: