fredag 21 oktober 2016

Vem var ryttmästare Byström?

Jag fortsätter mitt sökande efter intressanta personer i Nordisk Familjeboks sportlexikon, anno 1930- och 1940-tal. Personer som går att leta upp mer information om. Den här gången fastnar jag för en ridbild på svensken Thomas Byström. Den hittar jag i band II som utkom 1939.
Byström, ryttmästare vid Skånska kavalleriregementet var med i OS i Los Angeles 1932 och blev fyra individuellt i prisridning, (dressyr) och blev silvermedaljör i lag tillsammans med Gustaf Adolf Boltenstern (på Ingo) och Bertil Sandström på hästen Kreta. Byström red hästen Gulliver med vilken han även nådde stora framgångar vid tyska tävlingar i Berlin och Aachen. Om det är Gulliver på bilden ovan ska jag låta vara osagt, för det står ingenting om den saken i bildtexten. Byström hade också framgångar med en annan häst: Palmzweig.
Om Thomas Byström (1893-1979) och hans häst Gulliver får jag lära mig lite mer genom journalisten Calle Rockbäcks blogg. Calle är numera sjukpensionär men har bland annat jobb bakom sig som nyhetschef på Radio Trestad i Uddevalla och nyhetschef på Kvällsposten. Nyhetsnäsan har han kvar och bloggar om allt möjligt.
Och?
Jo, Calle känner till en man i Lomma, vars pappa Gösta Petersson var med vid OS 1932 som hästskötare åt Gulliver. Enligt Bo-Göran i ett blogginlägg hos Calle i augusti 2012 valde Gulliver själv Gösta till skötare. Han fick nämligen socker av honom i stallet på K2 i Helsingborg där hästen stod och Gösta jobbade som stamanställd. Med det sockret var Göstas lycka gjord.
Tänk att på sin första utlandsresa få vara med om ett OS. Roligt för Gösta, även om hemresan blev väl dramatisk. Mitt ute på Atlanten fick en av hästarna i den svenska truppen tarmvred och måste avlivas!
Om dressyrtävlingen vid detta OS kan vidare berättas att Bertil Sandström poängmässigt kom på andra plats, men placerades sist då domarna ansåg att svensken hade smackat på sin häst Kreta i piaffmomentet!

FOTNOT: Skånska kavalleriregementet (K 2), var ett kavalleriförband inom svenska armén som verkade i olika former åren 1928–1942 och 1946–1952.

2 kommentarer:

Per sa...

Det är hästen Gulliver på bilden!

Auer sa...

Tack, Per. Kul att få veta.