torsdag 19 april 2018

Ladugården stolt storebror



Bild: Jörgen Auer
Det har varit trist en tid. Så färglöst. Men nu förändras bilden. Livet. Naturen. Undrar om den här citronfjärilen vet att tussilagon har en nyans av samma färg som fjärilen? Vad jag egentligen undrar över är om fjärilar har färgseende. Finns det forskning på det?
För resten bryr sig nog fjärilar mer om det finns nektar eller inte. Och det finns det på tidigt blommande tussilago.

Bild: Jörgen Auer
Jag åkte en sväng till Bäckhult vid Drögen i dag. Oljade in altanen samt tog en promenad i solskenet. Det mesta var lugnt och stilla. Som jag ville. För avkopplingens skull. En humla surrade, fåglar sjöngo, utom ormvråken som pep i skyn, och ute på sjön skrek någon. Storlom? Troligen, eftersom den brukar finnas här. Om det inte var den, ja då är jag rädd för att det var en människa jag hörde.

Bild: Jörgen Auer
Källartakets tegel lyste fint bortom det grådaskiga och toviga fjolårsgräset och de gamla körsbärsträdens mossbelupna stammar och grenar. Ladugården stod mäktig och stolt som en storebror till lillasyster källar´n.

Bild: Jörgen Auer
Och i Bäckhults gårdshus slogs fönstren upp för att släppa vinterns fuktighet ut, och vårens torra vindar in. Gäststugans fönster går inte att öppna, inte de på framsidan i alla fall.

Bild: Jörgen Auer
Förra gången jag var här, för två veckor sen, låg isen. Men den har gått sin väg, dit där isar dör. Drögen väntar på sommargästerna, på fiskare och kanotister, på skratt och plask och doft av grill.
Vem gör inte det?

Inga kommentarer: