tisdag 17 april 2018

Ryktbart hos Mia och Hedvig

 
 Bild: Jörgen Auer
Här kommer Mia Granström ut från stallet i Ekenberg, Norrköping, med sin häst Hoppsan Hedvig Gudesjö. Jo, hästen heter så, men kallas Hedvig. Att hästen heter som den gör beror på att hon är dotter till hingsten Hip Hop och kommer från gården Gudesjö på Öland (mamman heter Cassiopeja). Mia däremot är från Norrköping där hon föddes för 55 år sedan. Ridintresse har hon haft sedan barn hon var och lärde sig av Loa Axén på NFK.

Bild: Jörgen Auer
Men det var då det. I dag jobbar Mia som stödassistent på ett gruppboende i Norrköping. Fritiden ägnar hon åt Hedvig. Inte har hon långt till stallet, heller. Mia bor bara en kilometer från Ekenbergs ridcenter, som drivs av Helena Lundbäck och hennes man Roberto Cristofoletti. Mias häst står dock inte i stora stallet, utan i ett mindre stall bakom centret.
I dagens Ryktbart i Corren och NT skriver jag om Mia och Hoppsan Hedvig Gudesjö. Detta för att Mia, och Hedvig, har kvalat in till de stora tävlingarna i Falsterbo i juli dit även de stora kända ryttarna i eliten kommer varje år.
"Alla ryttares dröm att få rida på stora banan där", säger amatören Mia som har gjort det en gång tidigare, 2016. då gick hon till final i amatörklassen, men drabbades av kristallsjuka och visste knappt var hon var någonstans. Trots det blev det en sjätteplats då.
"I år är målet att få en bättre placering", säger Mia.

Bild: Jörgen Auer
Så här såg för övrigt första sidan i Correns B-del ut i dag. Med min bild på Mia och Hedvig. Kul.

Bild: Jörgen Auer
Och så här såg reportaget ut inne i tidningen, på sportsidorna. Nåt som Mia berättade för mig, men som inte står i reportaget är att hon gillar italiensk mat. Och fransk. Inte heller står det att hon och Hoppsan Hedvig Gudesjö vann två klasser vid tävlingar i Brokind förra året. Men så var det, både 1,20 och 1,25. Så nog kan hon rida, och nog kan ekipaget göra sig gällande några år till.
"Hedvig är 11 nu, vi blir pensionärer ihop", sa Mia när jag frågade henne om vad hon gör om 5 år.
Dessutom berättade hon att hennes favorithäst alla kategorier var den amerikanska hopphästen Gem Twist (1979-2006), riden på högsta nivå av sammanlagt tre ryttare, Greg Best, Leslie Howard och Laura Chapot. Gem Twist  hade en enastående karriär mellan 1985 och 1997 och är enda häst som tre gånger har vunnit titeln Horse of the year. 1988 vann hästen två OS-silver i Söul med Greg Best. 1990 blev han utsedd till världens bästa häst vid ryttar-VM i Stockholm.
OBS! Onsdag 18 april fyller Anne-Marie "Mia" Granström 56! Vilket jag inte visste när jag skrev artikeln, för då hade jag nog skrivit 56. Å andra sidan hade hon inte fyllt när jag skrev och när tidningarna publicerades, så 55 var rätt. Då.

Inga kommentarer: