måndag 23 april 2018

Om vägar på världsbokdagen

 Bild: Jörgen Auer
Det är ju världsbokdagen i dag, så därför ville jag läsa något. Men vad? Det får väl bli något med östgötsk anknytning, tänkte jag, eftersom min östgötska samling snart börjar uppvisa rent, inte bibliska dimensioner men bibliotekiska.

Bild: Jörgen Auer
Jag stod länge och tvekade, liksom mätte volymerna med ögonen. Så greppade fingrarna plötsligt om ryggen på Guldkorn från Östergyllen men släppte taget och övergick till grannstående Samtal om Linköpings garnison. En minnesbok. Men också denna sköts in på plats igen. Även Rystadsminnen och Ur östgötakrönikan rönte samma öde liksom Det glada Östergötland.
Slutligen drog jag ner Acta Ostrogothica VIII 1961-1964. En del av en skriftserie utgiven av Östgöta nation i Uppsala. Men den var inte sprättad än så läsningen blev därefter - sporadisk. Boken åkte upp på hyllan igen. I stället blev det Östergötlands vägbok. En minnesskrift över Östergötlands vägväsen på kommunal grund. Utgiven av Östergötlands Läns vägstyrelseförening 1944. 
Jag har nyligen börjat. Första kapitlet heter Drag ur vägarnas historia i Östergötland och är författat av Bengt Cnattingius. Det har underrubriken Vägar och broar under sten- och bronsålder.
Stör mig inte.

Inga kommentarer: