tisdag 4 september 2018

Gott öga till Sjögetorp

 Bild: Jörgen Auer
Här står ryttaren Ida Dahl inne hos nya favoriten på Stall Sjögetorp: tioåriga Gineta. Jag mötte dem häromdagen just på Sjögetorp utanför Ödeshög. Vid Visjö som man hittar sydost om Ödeshög, på vägen mot Tranås. I Sjögetorp bor hela familjen Dahl, bestående av mamma Madeleine, pappa Jörgen, och barnen Hanna, 20, Ida 17, Rebecka, 15 och Jakob, 6. Alla för övrigt duktiga på att snickra och måla. Hela familjen har nämligen på något sätt deltagit i byggandet av de många stall gården förfogar över. Fyra stycken med inalles 27 boxar, men riktigt så många hästar har man inte ännu. Tio egna och nio inackorderade. 
Både ridhus och de nya stallen är snickrade av egenhändigt sågade träd från skogen runt Sjögetorp, plank har sågats, målats, byggts ihop till väggdelar och alltihop har utökat gårdens möjligheter att ta emot fler och fler hästar. Var ska det sluta?

 I dagens Corren
Så här presenteras mitt besök med Ida på Sjögetorp samt mitt korta besök hos Alvastraryttarna. Jag ville visa att det finns ridsport även utanför de orter Corren oftast skriver om. Det handlar annars väldigt mycket om Linköpings- och Mjölbyområdet, kanske för att där också finns väldigt livaktiga ridklubbar och massor av ryttare. Men även i länets utkanter finns det hästfolk som lägger ner lika mycket jobb på sitt intresse som väl någon annan, mer känd ryttare. Eller säg människa inom ridsporten. Man behöver ju inte vara ryttare, man kan vara intresserad ändå. Som skötare, hästägare, uppfödare.

I dagens Corren
Så här fin ser förstasidan del B ut i dag. Med både Ida och Gineta tacksamt blickande mot mig som håller i kameran. Just Ginetas synliga öga var det som fick mig att föreslå rubriken. Ett förslag som tydligen gillades av sidmakaren. Tack.
Nu ska förstås sägas i den här berättelsen att 17-åriga Ida Dahl inte är helt okänd för mig. Jag har sett henne förut, både på tävling och när Föreningen Mantorpsryttarna hade städdag.
Ida som rider fälttävlan gör det sedan några år tillbaka för just Mantorpsryttarna. Och jag tror att det är för att där finns det andra som också rider fälttävlan och klubben har också lag i olika serier. Hon tränar för Tord Westergren, men har även fått goda råd på vägen av Mariette Norling (där Ida praktiserade 2017) och Pernilla Bjuhr. Men Ida bor kvar i Sjögetorp och har långa dagar eftersom hon pluggar på Realgymnasiet i Linköping där hon går andra året på skolans hästutbildning. 
När jag frågade om hur allting började så fick jag berättat för mig att det var storasyster Hanna som började rida fälttävlan. Det gjorde hon för att förebilden Ida Jacobsén i Ödeshög (numera hovslagare i Skövde) tävlade i just den disciplinen. Och eftersom Hanna var Idas förebild så... Ja, så blev det fälttävlan, först lite lättare sådan hos Alvastraryttarna inne i Ödeshög och sen i Mantorpsryttarna. Idas nuvarande förebilder är klubbkamraten och tidigare landslags- och OS-ryttaren Katrin Norling. En annan är nuvarande landslagsryttaren Louis Svensson-Jähde och en tredje Michael Jung, tysken som vann OS-guld individuellt både 2012 i London och 2016 i Rio.
Mer? Ja, Hanna Dahl börjar nu i dagarna sin treåriga hippologutbildning. Först i Flyinge, sedan på Strömsholm. När hon är klar med det, ja då blir det nog ordentlig snurr på verksamheten på Sjögetorp och Ida Dahl har troligen kommit ett stycke längre på sin väg mot eliten.

Inga kommentarer: