torsdag 6 september 2018

Vem var Nita Foy?

Ur Corren 3 april 1930

Den här lilla texten hittade jag i en gammal Östgöta Correspondenten från 1930 och blev genast intresserad. Vem var Nita Foy? Henne har jag aldrig hört talas om.
På Wikipedia läser jag att det var vid inspelningen på Twickenham Studios i London av den brittiska musikalfilmen Spanish Eyes som Foy skadades så allvarlugt att hon senare avled.
Foy blev inbjuden till skådespelaren Donald Calthrops loge på en drink, väl där fattade hennes kläder eld vid beröring med ett element och hennes liv gick inte att rädda.
Jag ville veta mer och googlade. Hittade flera ingångar, men fann den bästa vara från hemsidan för St. Margarets.

Nitas riktiga namn var Annie Foy Tipping och hon var en av körmedlemmarna på Piccadilly Theatre där hon spelade i Here Comes The Bride. Hon ville bli skådespelare och nappade liksom flera andra i kören på att delta i inspelningen av Spanish Eyes där hon skulle medverka i en balettscen. 1 april 1930 var baletten sista scen som skulle filmas den veckan.
 I väntan på den kom huvudrollsinnehavaren Donald Calthrop förbi och undrade om hon inte skulle följa med till hans loge och dricka en konjak. Hon sa tyvärr ja till det.
I logen böjde hon sig enligt Calthrops berättelse över ett element och hennes kläder fattade snabbt eld och han försökte hjälpa henne genom att svepa sin rock omkring henne, men det var för sent. Hon brände sig svårt, men var vid medvetande när ambulansen kom och hon undrade om hennes ansikte var skadat. Det var det inte.
Men hennes kropp var sargad och när hennes moster följande dag besökte Nita på Richmond Hospital levde hon visserligen och sa att mostern inte skulle oroa sig. Men 30 minuter senare avled hon. Nita Foy blev 20 år.

Inga kommentarer: