onsdag 5 september 2018

Lill-Järven till Boxholm

Corren 5 september 1968
I dag 50 år sedan den här annonsen var införd i Corren. Självaste Lill-Järven skulle komma till motionsgården i Boxholm dagen därpå, fredag. Det var säkert stort för både Boxholm och skidklubben som hade upptaktsträff.
Men, vem var Lill-Järven?
Jo, en svensk längdskidåkare av elitklass, landslagsmannen Lennart Lill-Järven Larsson från Granbergsträsk utanför Skellefteå.
Hans största merit som skidåkare räknar han nog sin bronsmedalj från OS-stafetten 4x10 km 1956 i Cortina. Individuellt blev han fyra på OS-femmilen i Squaw Valley 1960. Detta efter att ha förlorat två minuter på ett skidbrott efter två kilometer som förde ner honom till sjuttondeplatsen. Tydligen blev han fly förbaskad och taggad av det och åkte upp sig till fjärdeplatsen, bara 40 sekunder från bronset. VM-guld i stafett blev det 1958 i Lahtis.
När han slutade åka blev han tränare och var landslagstränare mellan 1967 och 1971.
Lill-Järven tävlade under sin karriär för SK Järven och IFK Umeå. Han startade i 394 tävlingar, vann 74 och var bland de tre bästa 188 gånger.
En rolig händelse i Cortina 1956 var att han blev omkramad av den italienska skönheten och filmstjärnan Sophia Loren som var på besök och ville göra nåt för fotograferna. Det var bara det att Lill-Järven höll på att tjära skidorna och naturligtvis fick filmstjärnan tjära på ena kinden.
I Granbergsträsk har Lill-Järven i dag ett skidmuseum uppkallat efter sig. Han är född 7 februari 1930 och således 88 fyllda.

Inga kommentarer: