fredag 28 september 2018

Plagiatorn Henderson

I Corren 28 september 1933
Vilken grej! Vilken idiotisk idé han fick -  den 21-årige Cecil Henderson - och genomförde. Han kopierade helt enkelt Dashiell Hammetts tre år tidigare släppta bok The Maltese Falcon (Riddarfalken från Malta) och gav ut den under titeln Death in the Dark. Visserligen hade han ändrat personnamnen i boken, och lagt till ett mord, men i övrigt var det kopierat rakt över.
Henderson skickade "sitt" manuskript till förlaget Lincoln Williams som intet ont anande gav ut boken som sålde riktigt bra. The Evening Standard upptäckte plagiatet och skrev om det och Hammets förlag tog saken till rättegång. Den unge engelsmannen erkände direkt och berättade att han drömde om att bli författare och bara för att öva sig så skrev han av Hammetts bok som han läst flera gånger. Att han sen skickade sitt verk till förlaget var mest "på skoj", menade han och sa sig villigt vilja avstå från eventuella royalties till förmån för Hammett.
Death in the Dark drogs in och Henderson fick betala rättegångskostnaderna.
Tyvärr har jag inte lyckats finna vad som hände den unge Cecil senare i livet och uppgifterna här har jag hittat i olika tidningar från september 1933.
Märkligt nog hittar jag också en annan bok från den här tiden med en Cecil Henderson som författare. På amazon.co. uk hittar jag Too Many Clues som tyvärr får tre olika utgivningsår, 1938, 1935 och till och med 1934. Och utgivningsåret på Modern Publishing Company saknas. Se bilden. 193? står det.
Är det samme man? Jag vet inte, men tror så. Och undrar: var tog han vägen sen?


Inga kommentarer: